
Δεκάδες μελέτες για έργα του νέου ΕΣΠΑ
Δεκάδες μελέτες, που καλύπτουν όλο το φάσμα των υποδομών της Χίου, από την οδοποιία και το αστικό περιβάλλον, έως τις αναπλάσεις ακτών τουριστικού ενδιαφέροντος, τις πολιτιστικές υποδομές και το φυσικό περιβάλλον, τον αθλητισμό και την εκπαίδευση, είναι έτοιμος να προτείνει ο δήμος Χίου για χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης, εν όψει του νέου ΕΣΠΑ 2021-2017.
Το θέμα έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χίου, το απόγευμα της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου 2018, προκειμένου εν συνεχεία ο σχετικός κατάλογος να υποβληθεί στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία με την σειρά της θα τον υποβάλει έως τις 15 Δεκεμβρίου 2018, αν δεν δοθεί παράταση, στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Πρόκειται για μελέτες, τις οποίες αδυνατούμε τεχνικά ή και οικονομικά να εκπονήσουμε ως δήμος Χίου, επισημαίνει ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Στρατής Γδύσης και προτείνεται η σχετική χρηματοδότηση να γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης και να προκηρυχθούν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Παράλληλα, προσθέτει ο κ. Γδύσης ο δήμος Χίου θα εκπονήσει με τις δικές του δυνάμεις, από την τεχνική υπηρεσία ή με δημοπρατήσεις και με δικούς του πόρους, τις υπόλοιπες αναγκαίες μελέτες, για την ένταξη των ανάλογων και αναγκαίων έργων στο νέο ΕΣΠΑ.
Αναλυτικά, ανά τομέα οι προτεινόμενες μελέτες είναι οι ακόλουθες:
ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Αντιπλημμυρικά: Αντιπλημμυρική μελέτη της Λαγκάδας, όπου συμβάλλουν δύο ρέματα και εκβάλλουν στη θάλασσα από τον λεγόμενο Κουφό ποταμό και επιπλέον των Καρδαμύλων, για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινόμενων που έχουν εντοπιστεί και αναλυθεί από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Χίου.
Αντιδιαβρωτικά ακτών: Μελέτες για την αντιδιαβρωτική προστασία των ιδιαίτερης τουριστικής σημασίας ακτών, του Καρφά και της Κώμης, όπου υπάρχουν διαπιστωμένα προβλήματα από διάβρωση.
Αντιπυρική προστασία: Εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης πυροσβεστικού δικτύου και συναφών υποδομών για ολόκληρο το νησί, που θα περιλαμβάνει τη χωροθέτηση των πυροσβεστικών μέσων και τις μελέτες εφαρμογές για την υλοποίηση του σχεδιασμού.
ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προτείνεται η μελέτη του παραλιακού μετώπου από τη Δασκαλόπετρα μέχρι το Κοντάρι, αποτελούμενη από δύο τμήματα (Δασκαλόπετρα – Ταμπάκικα και Μπέλλα Βίστα – Κοντάρι). Οι οποιεσδήποτε μελέτες έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν θα ληφθούν υπόψη, οι τελικές όμως προτάσεις θα προκύψουν από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Προτείνονται η μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου από Καρφά έως Μέγα Λιμνιώνα και η μελέτη ανάπλασης του χερσαίου χώρου των Λιμνιών. Επιπλέον, προτείνεται η μελέτη αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών και των χερσαίων χώρων του αλιευτικού καταφυγίου της Αγίας Ερμιόνης και η μελέτη αναβάθμισης των λιμενίσκων στα Γρίδια και στον Άγιο Ιωάννη Λιλικά. Τέλος, όσον αφορά τον οικισμό του Κάμπου, προτείνεται η μελέτη κατασκευής δικτύου ποδηλατοδρόμων, αξιοποιώντας υφιστάμενη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Χίου.
ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ
Προτείνεται η μελέτη ανάπλασης και υπογειοποίησης καλωδίων σε δύο μεσαιωνικούς οικισμούς των Μαστιχοχωρίων και συγκεκριμένα των Μεστών και των Ολύμπων, όπως και του ιστορικού διατηρητέου οικισμού του κάστρου της Χίου.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Προτείνεται η μελέτη του κάστρου της Βολισσού, της μονής Μουνδών και του υπόλοιπου του κάστρου της Χίου, συμπεριλαμβανομένου και του ανειλημματικού τείχους της Σούδας.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
α) Μελέτη μετεγκατάστασης του λαογραφικού μουσείου της Καλιμασιάς σε νέο δημοτικό κτίριο.
β) Μελέτη κατασκευής μουσείου θυμιανούσικης πέτρας στα Θυμιανά, σε δημοτικό κτίριο.
γ) Μελέτη ανάδειξης των μεταλλείων του Κεράμου και ίδρυση θεματικού μουσείου στην περιοχή, με αξιοποίηση υπαρχόντων κτιρίων.
δ) Μελέτη ίδρυσης θεματικού πάρκου Ομήρου στην περιοχή της Δασκαλόπετρας, στην μισθωμένη και ιδιόκτητη έκταση πέριξ του μνημείου.
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
- – Μελέτη διαχείρισης και ανάδειξης του περιαστικού δάσους Κλειδούς, Τρυπατέ, όπως και του περιαστικού δάσους Καναβουτσάτου.
- – Μελέτη ίδρυσης και ανάδειξης «θεματικού πάρκου» αμμωνιτών, στην περιοχή Κορακάρη.
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ – ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
α) Μελέτη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του αθλητικού συγκροτήματος της πόλης της Χίου, που αποτελείται από το κλειστό γυμναστήριο και από το εθνικό στάδιο.
β) Η ίδρυση πολυχώρου άθλησης και δημιουργίας στα Καμπόχωρα, σε δημοτικό οικόπεδο παρακείμενου του σχολικού συγκροτήματος των Καμποχώρων.
γ) Η αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών του Βαρβασιακού, στο Βαρβάσι, με την ανάπλαση της περιοχής και τη δημιουργία αθλητικού πολυχώρου σε αυτή.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
α) Ίδρυση νέου σύγχρονου ειδικού σχολείου.
β) Επέκταση του ΕΠΑΛ Χίου.
γ) Κατασκευή δύο νηπιαγωγείων και συγκεκριμένα του 4ου και του 6ου.
Επιπλέον, όσον αφορά εκπαιδευτικές υποδομές άλλων φορέων, είναι πάγιο αίτημα η δημιουργία ενός νέου σύγχρονου χώρου για την εγκατάσταση της ναυτικής εκπαίδευσης, όπου θα μετακινηθεί και η ΑΕΝ Μηχανικών Χίου.
ΟΔΟΠΟΙΪΑ
Προτείνεται να εκπονηθούν ή να ολοκληρωθούν οι μελέτες για την παράκαμψη της Καλιμασιάς και την παράκαμψη του Βροντάδου.
Επιπλέον, να εκπονηθούν μελέτες για αγροτικές οδοποιίες, αξιολογώντας και ιεραρχώντας τις ανάγκες που σε αυτό τον τομέα είναι αυξημένες.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Προτείνεται η μελέτη αξιοποίησης του διατηρητέου κτιρίου που απέκτησε ο δήμος με χρηματοδότηση του πράσινου ταμείου στην οδό Λιβανού για την ίδρυση θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας.