Δεν ήξεραν, λέει, για την επίταξη στο Αίπος και τώρα… πέφτουν από τα σύννεφα

Κάθε άλλο παρά πείθουν την κοινή γνώμη της Χίου οι δήθεν διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων της περιφερειακής αρχής, καθώς και της δημοτικής αρχής Χίου ότι ουδέν γνώριζαν περί της επίταξης της έκτασης των 625 στρεμμάτων στο Αίπος, για την κατασκευή της δομής – μαμούθ για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα γεγονότα, όμως, άλλα λένε και αν κανείς τα παρατηρήσει προσεκτικά και ερμηνεύσει όλες τις κινήσεις οδηγείται αβίαστα στο συμπέρασμα ότι όλοι ή σχεδόν όλοι γνώριζαν καιρό πριν την επικείμενη επίταξη των δημοτικών ή και ιδιωτικών εκτάσεων που ανακοίνωσε επισήμως η κυβέρνηση την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020.

Η επίταξη ως ενδεχόμενο ή πληροφορία ήταν γνωστή σε δημοσιογραφικά γραφεία πολύ καιρό πριν και το βέβαιο είναι ότι δεν προέκυψε εξ επιφοιτήσεως αλλά ως διαρροή, προκειμένου να ανιχνευθούν αντιδράσεις.

Την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020, έφτασε εκτάκτως στη Χίο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος και συγκάλεσε σύσκεψη στην περιφερειακή ενότητα Χίου, με την συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνου και του δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη. Οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν, έφτασαν, αλλά φωτογραφίες από την σύσκεψη δεν κατάφεραν να τραβήξουν, αφού ο κ. Κάρμαντζης αντέδρασε κατά τρόπο ανεξήγητο μεν, εύγλωττο δε.

Ο κ. Μηταράκης έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους – κι αυτό μάλλον δεν έχει ξανασυμβεί τουλάχιστον στη Χίο – εκτός αιθούσης, στον διάδρομο (!) και μακριά από τους άλλους συν – συσκεφθέντες.

Σε ερώτηση του astraparis.gr περί τυχόν εξελίξεων επί του θέματος της δομής, η απάντησή του ήταν ότι «υπάρχει ένα θέμα δυσπιστίας των τοπικών κοινωνιών, είναι γνωστό, δουλεύουμε με την περιφέρεια και τους δήμους για να το αντιμετωπίσουμε».

Πέρασε το τριήμερο και το σαββατοκύριακο και την Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2020, ο astraparis.gr έπεσε (σταθήκαμε τυχεροί, είναι η αλήθεια) πάνω στο συνεργείο των τοπογράφων που εκτελούσε εργασίες καταμέτρησης μεταξύ του «17» και του «18», εκεί δηλαδή που βρίσκεται η επιταχθείσα έκταση των 625 στρεμμάτων για την δομή – μαμούθ.

Τυχαίο; Μάλλον όχι και μάλλον απίθανο να εδόθη η εντολή για τοπογραφήσεις μέσα στο σαββατοκύριακο και το συνεργείο να έφτασε από την Αθήνα τόσο γρήγορα. Η απόφαση ήταν ειλημμένη και γνωστή στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ καιρό πριν.

Έγινε δε φανερή μία εβδομάδα αργότερα, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, με την ανακοίνωση της απόφασης επίταξης και με ημερομηνία υπογραφής του τοπογραφικών σχεδίων Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020.

Για όσους θελήσουν να σπεύσουν και να μιλήσουν για σενάρια, ας μην βιαστούν.

Η φωτογραφία από την σύσκεψη της 31.1.2020 είναι από ανάρτηση του κ. Μηταράκη

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια