Δεν λύνουν οι συσκευές καθαρισμού αέρα το πρόβλημα στα σχολεία, αλλά οι πολιτικές

Το πρόβλημα στα σχολεία δεν λύνεται με τις συσκευές καθαρισμού αέρα τονίζει με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα στα σχολεία μας είναι βαθύτερα και σοβαρότερα, έχουν να κάνουν με την παλαιότητα και την ακαταλληλότητα κάποιων κτιρίων,  τις ελλείψεις καθαριστών, τα μεγάλα σε αριθμό τμήματα και όλα αυτά που αποτελούν αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια.

“Στη συζήτηση που άνοιξε περί συσκευών καθαριστών του αέρα, με αφορμή την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου για μέτρα στα σχολεία, ΜΜΕ και τοπικές παρατάξεις θυμήθηκαν, μετά από 2 χρόνια πανδημίας, να στηρίξουν ένα από τα αιτήματα του Ιατρικού Συλλόγου περί αγοράς ιονιστών.

Δεν ξέρουμε βέβαια αν και αυτό όπως και πολλά άλλα για την κυβέρνηση δεν συνάδει με το νόμο του «κόστους οφέλους». Δηλαδή μια τέτοια κίνηση θεωρηθεί «απαγορευτικά κοστοβόρα», πάντως από την αρχή της πανδημίας, χιλιάδες Σύλλογοι και φορείς ζητάνε συγκεκριμένα, ουσιαστικά και επιστημονικά αποδεκτά μέτρα για ασφαλή σχολεία και τάξεις. Κανένα μέτρο δεν υιοθετήθηκε μέσα σε αυτά τα χρόνια από την κυβέρνηση και το Υπουργείο. Επομένως η συζήτηση για τις συσκευές καθαρισμού αέρα, μάλλον δείχνει να «βλέπει το δέντρο και να χάνει το δάσος».

Τα αποτελέσματα της εγκατάλειψης, τα έζησαν χιλιάδες παιδιά και εκπαιδευτικοί. Κλειστά σχολεία για 2 χρόνια με την εκπαιδευτική διαδικασία να πηγαίνει «περίπατο» και τα τεράστια κοινωνικά-μαθησιακά προβλήματα να διογκώνονται.

Την ώρα που τα σχολεία παραμένουν υποστελεχωμένα και χιλιάδες μαθητές στοιβάζονται σε τάξεις, μερικοί «ανακάλυψαν την Αμερική» και νομίζουν ότι τα προβλήματα θα λυθούν με ιονιστές.

Διαβάζουμε ακόμη παροτρύνσεις για αγορές και αναφορές για εύρωστα ταμεία σχολείων. Η λογική αυτή, που κινείται στο δόγμα της «ατομικής ευθύνης», ρίχνει νερό στο μύλο για την «αυτοτέλεια» και κατηγοριοποίηση των σχολείων σε μια αρένα αναζήτησης χορηγών.

Και όλα αυτά σε συνθήκες που είναι γνωστό πόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν όλον αυτόν τον καιρό οι γονείς αγοράζοντας τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό που δεν έστειλε το Υπουργείο, τις μάσκες και τα αντισηπτικά των παιδιών τους. Ως πότε θα θεωρείται «απαίτηση» για τους γονείς να πληρώνουν ακόμη και βοηθητικό προσωπικό και σχολικούς συνοδούς που δεν υπάρχουν στα σχολεία;

Την ώρα που οι υποδομές σε πολλά σχολεία στο νησί μας είναι «αρχέγονες», με ζητούμενο ακόμα και την αντισεισμική θωράκιση, μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, καθαρίστριες προσλαμβάνονται ως 3ωρες και το πετρέλαιο στα σχολεία δίνεται με το σταγονόμετρο κάποιοι αποζητούν λύσεις σε φίλτρα αέρα.

Όσοι θεωρούν λοιπόν πως τα σχολεία έχουν πάρει μέτρα για την πανδημία, ή το πρόβλημα λύνεται με συσκευές καθαρισμού αέρα, ουσιαστικά βάζουν κάτω από το χαλί τις κυβερνητικές ευθύνες, που εδώ και δύο χρόνια έχει αφήσει αθωράκιστα τα σχολεία. Αποκρύπτουν το σύνολο των ουσιαστικών αιτημάτων τόσο των επιστημόνων όσο και των εκπαιδευτικών όπως  τα μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής, την εξασφάλιση επαρκούς προσωπικού στην καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα.

Και βέβαια, να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις, με μικρά τμήματα, το πολύ 15 μαθητών έτσι ώστε να μπορεί να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, αίτημα και του ιατρικού Συλλόγου Χίου, που «θάφτηκε».

Χωρίς τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης με αυτά τα αναγκαία μέτρα, ούτε ο εμβολιασμός από μόνος του, ούτε κανένα άλλο αποπροσανατολιστικό μέτρο θα επιφέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα όπως δείχνει η μέχρι τώρα διαχείριση της πανδημίας”, αναφέρει η ανακοίνωση.