«Δεν πάει άλλο» διαδήλωσαν για το προσφυγικό οι νησιώτες

Έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής βρίσκονταν μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου 2017 κάτοικοι από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, διαμαρτυρόμενοι για τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στα κέντρα υποδοχής.

Οι κάτοικοι των νησιών έφθασαν στον Πειραιά, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που έκαναν οι δήμαρχοι των νησιών και μαζί με αρκετούς νησιώτες της Αττικής βρέθηκαν έξω από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής.

«Οι νησιώτες είναι ρεαλιστές απαιτούμε όμως η ελληνική κυβέρνηση αν εκφράσει την πραγματική της πολιτική. Αντιδρούμε δυναμικά, αυτό είναι μια συμβολική κινητοποίηση, θα έχουμε και συνέχεια» δήλωσε ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, συμπληρώνοντας πως «η κατάσταση δεν πηγαίνει άλλο».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αιτήματα της συγκέντρωσης είναι:

– Η άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση από όλες τις δομές φιλοξενίας.

– Η μη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, συμπεριλαμβανομένης και της χρησιμοποίησης πλωτών μέσων.

– Η μη αποδοχή λήψης αποφάσεων χωρίς τους κατοίκους των νησιών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου.

«Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το σαφές και ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο λαός της Λέσβου με τη γενική απεργία του και τη συγκέντρωσή του στα τέλη Νοεμβρίου, δεν έδειξαν διάθεση ανταπόκρισης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ίδια, χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός.

Οι δήμαρχοι λίγο μετά τις 14.00 είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και επέστρεψαν και πάλι στις 16.00 έξω από το υπουργείο όπου ενημέρωσαν εκ νέου τους συγκεντρωμένους για τα αποτελέσματα της.

Με πληροφορίες από iefimerida.gr

Ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε νωρίτερα συνάντηση με τους δημάρχους Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο, Χίου Μανώλη Βουρνού, και τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου Φραντζέσκο Παρασκευά.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση στα νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και για τις προτάσεις και τις θέσεις των δημάρχων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.