Δεν βλέπει αύξηση ροών προσφύγων ο Μουζάλας

Δεν έχουν αυξηθεί οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, μετά την συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής, 12 Αυγούστου 2016, με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

«Έχουμε έναν μέσο όρο 80 με 100 άτομα την ημέρα. Από την αρχή της συμφωνίας ο μέσος όρος ήταν αυτός περίπου. Εχθές, είχαμε μόνο 165. Άρα, για να μιλάει κάποιος για αύξηση των ροών και κατάπτωση της συμφωνίας, είναι λάθος και δημιουργεί έναν πανικό που δεν μας χρειάζεται. Αυτό το οποίο μας χρειάζεται είναι η καθημερινή επιβεβαίωση ότι η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας, ισχύει. Για αυτό παλεύουμε, για αυτό πιέζουμε και την Ευρώπη και την Τουρκία. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι όταν με 100 την ημέρα μας πιάνει τέτοιος πανικός, σημαίνει ότι η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια πολύ καλή συμφωνία, παρ΄ ότι χλευαστήκαμε όταν ήρθαμε με αυτή τη συμφωνία. Και σημαίνει ότι έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας και δεν εννοώ μόνο σαν κυβέρνηση. Εννοώ και σαν Έλληνες, ώστε έχουμε ήδη ξεχάσει ότι πέρυσι τέτοια εποχή, ο μέσος, καθημερινός όρος των αφίξεων ήταν 5.000- 8.000 άνθρωποι την ημέρα. Παρακαλώ πολύ για ψυχραιμία και ηρεμία», τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Συμφόρηση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι μετά την συμφωνία υπάρχει μεγάλη συμφόρηση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τονίζοντας ότι «αυτό δυσκολεύει τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών και δυσκολεύει κυρίως τη ζωή των κατοίκων των νησιών. Τέτοια φαινόμενα έχουν μία ιδιαίτερη ένταση στη Χίο, στη Σάμο και στη Μυτιλήνη», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών στα νησιά ανέφερε:

– Την μεταφορά στην Αθήνα σε προαναχωρησιακά κέντρα όσων εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά και δημιουργούν προβλήματα στον πληθυσμό.

– Την αναχώρηση σε καταυλισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας όσων οι αιτήσεις ασύλου έχουν κριθεί από τις επιτροπές και αυτοί δεν είναι επιστρέψιμοι στην Τουρκία.

– Αύξηση της αστυνόμευσης στα νησιά με εντολή που πήρε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη «να στείλει και το μήνυμα ότι καυγάδες, φασαρίες και άλλα τέτοια πράγματα όταν φιλοξενούνται στα νησιά, δεν μπορούμε να τα δεχτούμε».

– Αύξηση μετά τον Δεκαπενταύγουστο της λειτουργικότητας των επιτροπών ασύλου και στο τέλος του μήνα θα αρχίσουν οι διαδικασίες επανεισδοχής στην Τουρκία.

Αναφερόμενος, τέλος, στις αιτιάσεις ότι καθυστερούν οι επιστροφές στην Τουρκία τόνισε ότι «ο λόγος είναι ότι εμείς είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Εφαρμόζουμε τους νόμους του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης της Γενεύης, δεν στερούμε δικαιώματα από κανέναν. Αυτό, δυστυχώς, παίρνει χρόνο. Ο χρόνος δυστυχώς είναι εις βάρος μας. Παρ΄ όλα αυτά σκεφτείτε πόσο μεγάλο βάρος θα σηκώναμε εάν στο όνομα μιας πρόσκαιρης ανακούφισης γινόμασταν ο περίγελος όλου του κόσμου, ότι δηλαδή παραβιάζουμε ανθρώπινα δικαιώματα».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ