Διαφωνούν οι εργαζόμενοι της ΒΙΑΛ στην πρόθεση του δήμου Χίου για έξωση

Την αντίθεσή τους στην πρόθεση του δήμου Χίου να προβεί – σε συνέχεια σχετικής δικαστικής απόφασης – σε έξωση των υπηρεσιών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από το κτίριο της ΒΙΑΛ, όπου λειτουργεί το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ), εκφράζουν οι εργαζόμενοι στο κέντρο.

Στην επιστολή – ψήφισμα προς τον δήμαρχο Χίου, σήμερα Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, αναφέρουν αναλυτικά τα ακόλουθα:

Αξιότιμε κύριε δήμαρχε,

Οι Χιώτες εργαζόμενοι, στο ΚΥΤ Χίου, πληροφορηθήκαμε, με μεγάλη μας λύπη και  ανησυχία,  την πρόθεση του δήμου να προβεί σε έξωση των υπηρεσιών που στεγάζονται στο κτίριο της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός, προτού ακόμα βρεθεί μια, από κοινού επιθυμητή, λύση για τον νέο χώρο στέγασής τους, καθώς και της νέας κλειστής ελεγχόμενης δομής. Το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα ταλάνισε, επί σειρά ετών, το νησί μας, όπως και τα γειτονικά μας νησιά και υπήρξε αιτία αντεγκλήσεων, διαμαρτυριών και έντονων πολιτικών διενέξεων.

Ως εργαζόμενοι στο δύσκολο αυτό κομμάτι θα θέλαμε να καταθέσουμε ενώπιόν σας την προσωπική μας άποψη και εμπειρία. Αφού χειριστήκαμε σωρεία ροών τα προηγούμενα έτη και υπήρξαμε μάρτυρες μιας εξαίρετα δύσκολης κατάστασης, τόσο για το νησί μας, όσο και για τη χώρα μας γενικότερα, όλοι μας πλέον, κατά κοινή ομολογία, διαπιστώνουμε ότι έχει επέλθει μια ομαλοποίηση των συνθηκών. Ούτε οι ροές σχετίζονται αριθμητικά και αναλογικά με το άμεσο παρελθόν, ούτε η διαμονή των μεταναστών και προσφύγων στα κέντρα είναι μακρόχρονη, λόγω της επιτάχυνσης των απαραίτητων διαδικασιών και κυριότερα οι ζωές και η καθημερινότητά μας δεν επιβαρύνεται από το μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο. Μια νέα πραγματικότητα υπάρχει ήδη στη διαχείριση της όλης κατάστασης και αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να τονίσουμε το πόσο επικίνδυνο θα ήταν να πράξουμε με αφέλεια αυτή την κρίσιμη στιγμή και να οδηγηθούμε σε μια κατάσταση που υπήρχε πριν το 2015. Δεν είναι μακριά οι εποχές που όλα τα κεντρικά σημεία της Χίου μας, από το λιμάνι μέχρι τον δημοτικό κήπο, ήταν γεμάτα από μετανάστες και πρόσφυγες, που δεν είχαν πού να διαμείνουν και κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα και παντού, προκαλώντας αρχικά τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη και στη συνέχεια την έντονη δυσφορία των συντοπιτών μας. Η πλήρης έλλειψη οποιασδήποτε οργάνωσης και δομής στην αντιμετώπιση του ενδεχομένου νέων αυξημένων ροών μας θέτει εκ νέου υποψήφιους για παρόμοιες καταστάσεις. Κάτι τέτοιο, ειδικά τώρα, μετά την απόκτηση τόσης εμπειρίας και τεχνογνωσίας αλλά και προετοιμασίας, θα ήταν πραγματικά καταστροφικό.

Επιπλέον, θα ήταν καλό να κρατάμε στο μυαλό μας, σαν ακρίτες, τη σπουδαιότητα της γεωπολιτικής μας θέσης για την ασφάλεια της χώρας μας, που αποτελεί παράλληλα και πύλη για την Ευρώπη. Το να εθελοτυφλούμε μπροστά σε μια πραγματικότητα και να αποποιούμαστε των ευθυνών και του ρόλου μας δε συνάδει με κανένα από τα ιστορικά μας πρότυπα. Όσο και να μην το θέλουμε, όσο και να προσπαθούμε να το αποφύγουμε και δικαίως, το μεταναστευτικό είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αρνηθούμε. Το θέμα είναι πώς θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι να περνάνε ανεξέλεγκτα όσοι και όποιοι θέλουν από το νησί μας;

Τέλος, αξιότιμε κύριε δήμαρχε , θα θέλαμε να καταθέσουμε και την προσωπική μας  συμβολή στη ζυγαριά των αποφάσεών σας. Είμαστε, αυτή τη στιγμή, μία μεγάλη ομάδα εργαζομένων, στην πλειοψηφία μας Χιώτες δημότες, που απασχολούμαστε στο μεταναστευτικό σε πολλές όμορες υπηρεσίες και φορείς. Σε μια δύσκολη περίοδο, συμβάλλαμε και εμείς από την πλευρά μας στην αποσυμφόρηση του νησιού με την οργάνωση και μεταφορά χιλιάδων μεταναστών προς την ενδοχώρα. Αυτό έγινε εφικτό με τον εκσυγχρονισμό και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Παράλληλα, στη θωράκιση της δημόσιας υγείας με τον περιορισμό και τον έλεγχο των μεταναστών στις συνθήκες της πανδημίας, τόσο των νεοεισερχομένων, όσο και των διαμενόντων. Η μείωση της παραβατικότητας και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ωφελούμενων υπήρξαν επίσης σημαντικές.     

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να εκφράσουμε, από τη μεριά μας, την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία μας και να σας καλέσουμε να λάβετε τα παραπάνω υπόψη σας, κατά τη λήψη των αποφάσεών σας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις ανησυχίες και τις ενστάσεις των συμπολιτών μας. Η λύση, ωστόσο, κατά τη γνώμη μας, βρίσκεται στη λήψη μιας, από κοινού, υπεύθυνης στάσης και επ’ ουδενί  στην κατακρήμνιση των όσων πετύχαμε τόσο καιρό. Σας καλούμε να διατηρήσετε εν λειτουργία τον συγκεκριμένο χώρο της ΒΙΑΛ, με την ευχή όλων μας μέχρι να βρεθεί μια άμεση λύση στη στέγαση του νέου ΚΕΔΝ Χίου, που θα αποτελέσει απάντηση στις προκλήσεις των καιρών μας και όχι όπως παρουσιάζεται ως νέο πρόβλημα, γεγονός που αποδεικνύει και η υιοθέτηση θετικής στάσης των γειτονικών μας νησιών.  

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια