«Διάλογος κωφών» στο περιφερειακό συνέδριο

Με τους παραγωγικούς και λοιπούς φορείς όχι μόνον να απέχουν, αλλά να βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, αρχίζουν σήμερα Τετάρτη 2 Μαΐου 2018, στην Μυτιλήνη, οι εργασίες του 14ου περιφερειακού συνεδρίου για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Από τα νησιά Χίος και Λέσβος οι φορείς, με εξαίρεση την τοπική αυτοδιοίκηση, έχουν δηλώσει αποχή από τις εργασίες του συνεδρίου, δηλαδή την παρουσία τους, την υποβολή ερωτήσεων και τις τοποθετήσεις επί των θεμάτων που θα αναπτύξουν στο συνέδριο οι ΄καθ΄ ύλην αρμόδιοι υπουργοί και λοιποί εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Υπό την έννοια αυτή ο διάλογος που θα αναπτυχθεί στα όποια και μάλιστα σημαντικά για την οικονομία και την κοινωνία της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θέματα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη θα απουσιάζει ή στην καλύτερη περίπτωση θα υποκατασταθεί από τυχόν ερωτήσεις και παρεμβάσεις προσκεκλημένων πολιτών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

Στο στόχαστρο των φορέων βρίσκονται η κατάργηση από την 1η Ιουλίου 2018 των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ και η αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και η λήψη ουσιαστικών μέτρων διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Η κορύφωση των αντιδράσεων θα είναι την Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018, δεύτερη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου, οπότε και στην επίσημη εκδήλωση για το κλείσιμο των εργασιών του, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, που είναι ο κεντρικός ομιλητής, θα έχει απέναντί του στην Μυτιλήνη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φορείς και κατοίκους των νησιών Λέσβος και Χίος, ενώ ανάλογη συγκέντρωση θα γίνει το πρωί της ίδιας ημέρας και στη Χίο.

Σήμερα Τετάρτη, οι εργασίες θα ξεκινήσουν με τις θεματικές ενότητες για την υγεία και την αναπτυξιακή πολιτική, ενώ από το μεσημέρι έως το απόγευμα για την αγροτική πολιτική και το προσφυγικό και τέλος η εσπερινή συνεδρίαση για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του περιφερειακού συνεδρίου εδώ