Φουρτούνα για καντίνες και γάμους στα λιμάνια

Στα… κάγκελα έχει βγει το Επιμελητήριο Χίου, για την πρόθεση του Λιμενικού Ταμείου Χίου να παραχωρήσει θέσεις στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου (καντίνες) και να επιτρέψει την τέλεση γαμήλιων εκδηλώσεων σε λιμανάκια του νησιού.

Το θέμα έχει ανακινηθεί εδώ και καιρό, ίσως και από πέρυσι, αλλά επανέρχεται, επειδή σήμερα, Τρίτη 3 Μαρτίου 2015, καλείται το διοικητικό συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά προτείνεται στο Δ.Σ. του Ταμείου:

1. Να δοθούν τρεις θέσεις για στάσιμο – πλανόδιο εμπόριο, μία θέση έναντι του καταστήματος «La Bussola»,   μία έναντι του ξενοδοχείου «Χανδρής» και μία στην περιοχή του κόκκινου φανού.

2. Να δοθούν δύο θέσεις για τοποθέτηση αυτοκινούμενης καντίνας, μια στην περιοχή του κόκκινου φανού και μια στην περιοχή της παλαιάς ιχθυόσκαλας (περιοχή πράσινου φανού).

3. Να καθιερωθεί ως χώρος για διοργάνωση εκθέσεων και λοιπόν συναφών εκδηλώσεων, ο πεζόδρομος από την περιοχή απέναντι από το κατάστημα «La Bussola», μέχρι την περιοχή απέναντι από το ξενοδοχείο «Χανδρής».

Το αντάλλαγμα για τις παραπάνω θέσεις προτείνεται να ορισθεί στα 100 ευρώ ανά τ.μ. και η περίοδος παραχώρησης όχι νωρίτερα της 1ης Μαρτίου 2015 και έως την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Σε ό,τι αφορά την τέλεση γαμήλιων εκδηλώσεων, το διοικητικό συμβούλιο θα συζητήσει σχετική πρόταση για την χρήση για τον σκοπό αυτόν της χερσαίας ζώνης του αλιευτικού καταφυγίου Καστέλου.

limanaki kastellas 3

Κάθετα αντίθετο το Επιμελητήριο Χίου

Το Επιμελητήριο Χίου με έγγραφό του προς το Λιμενικό Ταμείο εκφράζει την έντονη αντίθεσή του για την παραχώρηση αδειών καντίνας, επικαλούμενο προς τούτο τα ακόλουθα:

1. Έχει παρατηρηθεί κατά το παρελθόν η μη τήρηση της νομιμότητας από άτομα τα οποία διακινούν αμφιβόλου ποιότητας εμπορεύματα στη ζώνη λιμένος.

2. Η ανεξέλεγκτη διακίνηση εμπορευμάτων – συχνά χωρίς παραστατικά – καθίσταται βλαπτική προς τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις.

Οι γάμοι ενοχλούν τους περίοικους

Σε ό,τι αφορά την τέλεση γαμήλιων εκδηλώσεων το Επιμελητήριο παραθέτει τις εξής ενστάσεις του:

– Υπάρχει σχετική κείμενη νομοθεσία που διέπει την συγκεκριμένη δραστηριότητα (υπαίθριες κοινωνικές εκδηλώσεις με μουσική και φαγητό).

– Η παράθεση δεξιώσεων σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους χωρίς τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις αποτελεί αθέμιτη εμπορική πρακτική.

– Η τέλεση δεξιώσεων σε υπαίθριους χώρους συχνά καθίσταται ιδιαίτερα οχληρή για τους περίοικους, καθώς δεν τηρούνται οι κανόνες του ωραρίου κοινής ησυχίας, ενώ δεν διασφαλίζεται πάντοτε η ομαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, καταλήγει το έγγραφο, «το Επιμελητήριο Χίου παραμένει σταθερό στην κατεύθυνση της προάσπισης της νομιμότητας, χωρίς εκπτώσεις κατά το δοκούν, δεδομένου ότι δεν είναι αποδεκτή η τήρηση δύο μέτρων και δύο σταθμών, όσον αφορά την οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα».