Διαμαρτυρία δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων Χίου για τον «δικαστικό χάρτη»

Αναστάτωση στον χώρο των δικηγόρων και των δικαστικών  υπαλλήλων της Χίου έχει προκαλέσει το κυβερνητικό σχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη και την κατάργηση δικαστικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, αν και ακόμα δεν είναι σαφές τι θα γίνει στη Χίο, δεδομένου ότι δεν μπορούν πρακτικά να μπουν στην ίδια μοίρα τα νησιά και οι ηπειρωτικές περιοχές.

Στην χθεσινή – Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 – συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου κα Ανθίππη Ζαννάρα, παρουσίασε τις πτυχές και τους κινδύνους για το νησί από τυχόν εφαρμογή του μέτρου και κατάργηση π.χ. του πρωτοδικείου Χίου. Εγκρίθηκε δε σχετικό ψήφισμα αντίθεσης του δημοτικού συμβουλίου σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Επίσης, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου συντάσσεται με την απόφαση του Συνεδρίου της ΟΔΥΕ και απορρίπτει το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο – όπως τονίζει – «αν προχωρήσει, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων που ξαφνικά μπορεί να βρεθούν να εργάζονται σε άλλη πόλη απ’ αυτή που κατοικούν».

Ο Σύλλογος τονίζει ότι «μοναδικό κριτήριο λειτουργίας μιας δικαστικής υπηρεσίας πρέπει να είναι η ευχερής και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών όλης της χώρας, ακόμα και των ακριτικών περιοχών, στη δικαιοσύνη» και δηλώνει την στήριξή του στις κινητοποιήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου.