Διαμαρτυρία πολιτών για τα Σαλάγωνα

Άμεση ήταν η ενεργοποίηση Πολιτών και Φορέων για την προστασία του φυσικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της Χίου, μετά την ανοικτή επιστολή του Γιάννη Μακριδάκη για τα Σαλάγωνα.

Σε ανακοίνωση τους αντιπαραβάλουν την παραλία στα Σαλάγωνα με αντίστοιχη παραλία στην Ικαρία, όπου έχει συνδυαστεί επιτυχώς ο τουρισμός και η προστασία του περιβάλλοντος

“Με μεγάλη λύπη παρατηρούμε την καταστροφή που συντελείται στον υδροβιότοπο του Σαλαγωνα από τον Δήμο, στο όνομα μιας παρωχημένης τουριστικής ανάπτυξης.

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.
Στις δυο πρώτες φαίνεται το μέγεθος της καταστροφικής επέμβασης μπαζωματος και ισοπέδωσης του ρέματος και του υδροβιότοπου, για την κατασκευή χώρου στάθμευσης και την εξυπηρέτηση του μπιτς μπαρ.
Θεωρούμε ότι το νησί μας δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους ανάπτυξη, η οποία δεν σέβεται το οικοσύστημα, το φυσικό τοπίο και τον χαρακτήρα του νησιού.
Θεωρούμε ότι στον 21ο αιώνα κύριο μέλημα μιας πολιτισμένης κοινωνίας και μιας σύγχρονης και φωτισμένης δημοτικής αρχής είναι η προστασία του φυσικού κεφαλαίου του τόπου μας.
Η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με πολύ καλύτερους και προσοδοφόρους όρους όταν συμβαδίζει με την προστασία του οικοσυστήματος παρά όταν το καταστρέφει και του επιβάλλεται.
Στην φωτογραφία αρ.3 βλέπουμε την πολυπληθέστερη σε τουρισμό και σε επιχειρηματική δραστηριότητα παραλία Μεσακτη Ικαρίας, στην οποία ο υδροβιοτοπος έχει αφεθεί στην ησυχία του κ προστατεύεται, η δε τουριστική ανάπτυξη δεν ακυρώνεται αλλά βρίσκεται παρούσα εκεί και μάλιστα στον μέγιστο βαθμό της.
Όλα μπορούν να συνυπάρξουν αρκεί να συμφωνήσουμε επιτέλους σε αυτόν τον τόπο ότι πρώτα και κυρία θα σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες και τον χαρακτήρα του, το φυσικό και πολιτισμικό του κεφάλαιο, τα οποία είναι η προίκα μας, η ίδια η ζωή μας, και αποτελούν ακριβώς τους λόγους για τους οποίους έρχονται οι επισκέπτες στη Χίο.
Ο υδροβιότοπος Σαλάγωνα και κάθε φυσικό τοπίο στο νησί θα πρέπει να αποτελούν πρωταρχικό στοιχείο σεβασμού κ προστασίας σε κάθε αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Απαιτούμε σεβασμό στο φυσικό τοπίο του νησιού, να αφεθεί ώστε επανέλθει ο υδροβιότοπος Σαλάγωνα στην πρότερη κατάστασή του πριν τις ισοπεδωτικές επεμβάσεις και να μην γίνονται πλέον επιτέλους στο νησί άλλες τέτοιες επεμβάσεις, οι οποίες φυσικά είναι και παράνομες.”

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια