Διαμαρτύρονται σήμερα οι δάσκαλοι

Συμβολική διαμαρτυρία κάτω από τα γραφεία του Συλλόγου Διδασκάλων Χίου,  ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης μέσω της αποστολής ενός ακόμα εξώδικου στη ΔΟΕ για την κήρυξη απεργίας – αποχής από τις καινούριες “καινοτομίες” των μεντόρων και των σχολικών συντονιστών, πραγματοποιούν σήμερα Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022, στις 13.30 ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου

 Χρεοκοπημένα τα νέα μοντέλα του Υπουργείου! Καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και της υποστήριξης των εκπαιδευτικών!

Δημοσιεύτηκε με ΦΕΚ (4509/Β/25-8-2022) η απόφαση του ΥΠΑΙΘ που προβλέπει τη συγκρότηση εκπαιδευτικών ομίλων στις σχολικές μονάδες και τον ορισμό ενδοσχολικών συντονιστών και μεντόρων, με την τετριμμένη φράση που χρησιμοποιεί εδώ και 3 χρόνια, αυτή της ενδυνάμωσης του εκπαιδευτικού έργου.

  • Είναι πραγματικότητα φέτος η «ενδυνάμωση»;

Πραγματικότητα είναι η αύξηση των μαθητών στις τάξεις, τα σχολικά κτήρια που είναι από ασυντήρητα έως ακατάλληλα, οι εκπαιδευτικοί να είναι εξουθενωμένοι από τον αυξανόμενο γραφειοκρατικό φόρτο (με αντίκτυπο στον παιδαγωγικό τους ρόλο).

  • Είναι καλή η καινούργια «συνταγή»;

Οι συνταγές αυτές δοκιμάστηκαν σε πλήθος άλλων χωρών στο παρελθόν και απέτυχαν. Το ΥΠΑΙΘ επιχειρεί να παρέμβει ακόμα περισσότερο στη λειτουργία και το περιεχόμενο του σχολείου, όχι όμως από τη σκοπιά των συμφερόντων των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Βάζει τους εκπαιδευτικούς για άλλη μια φορά σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού με αντάλλαγμα λίγα μόρια.

Στέλνουν τους εκπαιδευτικούς που αντιδρούν με απεργία-αποχή στις νέες συνταγές στα δικαστήρια, όμως τι έχουν να πουν για την υποχρηματοδότηση, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τον αποκλεισμό των ειδικοτήτων (κυρίως στα καλλιτεχνικά μαθήματα) από αρκετά σχολεία, την έλλειψη κατάλληλου προσωπικού (ΕΕΠ -ΕΒΠ, ψυχολόγους, ειδικής αγωγής, παράλληλη στήριξη κ.α.), τις ανύπαρκτες υποδομές (δεν υπάρχουν εργαστήρια, κλειστοί χώροι άθλησης, βιβλιοθήκες, τραπεζαρίες κ.α.), για το πετρέλαιο που έλειπε πέρσι από τα σχολεία και που για φέτος δεν έχει εξασφαλιστεί για όλη τη χρονιά.

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε τεράστια εμπειρία από πολιτιστικές, επιστημονικές, αθλητικές πρωτοβουλίες με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών μας. Χιλιάδες συνάδελφοι δε φείδονται χρόνου και μόχθου προκειμένου να δώσουν ζωντάνια σε ένα σχολείο στεγνό, αποκρουστικό πολλές φορές για τους μαθητές. Δε θα επιτρέψουμε αυτή η προσπάθειά μας να γίνει στοιχείο κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων και ελαστικοποίησης του ωραρίου εργασίας μας. Δε θα επιτρέψουμε να εμπεδωθεί ένα καθεστώς απλήρωτης εργασίας.   

Δε θα επιτρέψουμε στο Υπουργείο να κάνει το ελληνικό σχολείο σκληρό και ταξικά διαφοροποιημένο σύμφωνα με τα πρότυπα τις Ε.Ε.

Οι στόχοι τους δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ανάγκη από «μέντορες» και «συντονιστές». Έχουν ανάγκη από ολιγομελή τμήματα, κάλυψη όλων των κενών με βάση τις ανάγκες των μαθητών, υλικοτεχνική υποδομή σε σχολεία σύγχρονα, μισθούς αξιοπρεπείς, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Έχουν ανάγκη από συστηματική επιστημονική επιμόρφωση, άμεσα συνδεδεμένη με τα Πανεπιστήμια, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να ικανοποιήσει το Υπουργείο και όχι να πετάει την μπάλα στην εξέδρα, χωρίς να βάζει το χέρι στην τσέπη για το σχολείο που έχουν ανάγκη οι μαθητές μας! 

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Δυναμώνουμε τον αγώνα για μόρφωση, δουλεία και ζωή με δικαιώματα.