Διάσωση 100 προσφύγων στα Γρίδια Νενήτων από αλιευτικό σκάφος

Διασώθηκαν όλοι, περίπου 100 πρόσφυγες, που επέβαιναν σε δύο ξύλινες βάρκες και βρίσκονταν ανοικτά της θαλάσσιας περιοχή Γρίδια, στη νότια Χίο, από το αλιευτικό σκάφος ΓΕΩΡΓΙΟ Ζ. ΙΙ.

Το περιστατικό συνέβη τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης, 29 Οκτωβρίου 2015, όταν το αλιευτικό γρι-γρι με καπετάνιο τον ιδιοκτήτη του Στέφανο Ζαννίκο ειδοποιήθηκε από το κέντρο επιχειρήσεων του ΥΕΝ ότι στην περιοχή βρίσκονται δύο ξύλινες βάρκες οι οποίες και παρασύρονταν από τα κύματα.

Λόγω του καιρού δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα σκάφη του Λιμενικού, με αποτέλεσμα το γρι-γρι να αναλάβει δράση και από τις 11.30 το πρωί μέχρι λίγο μετά τη μία να περισυλλέξει όλους τους πρόσφυγες, ακόμα και αυτούς που βρέθηκαν στη θάλασσα. Άφησε έτσι τον αγώνα του μεροκάματου και φρόντισε να φέρει με ασφάλεια στο λιμάνι της Χίου τους πρόσφυγες, οι οποίοι και τον ευχαριστούσαν για τις ενέργειές του που τους έσωσαν τη ζωή.

Μεταξύ των προσφύγων πολλά μωρά και παιδιά που ήταν βρεγμένα, όπως και γυναίκες αρκετές εκ των οποίων μεγάλης ηλικίας.

metanastes_zannikos1

Ο καπετάνιος είχε ειδοποιήσει και στο λιμάνι περίμενε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με την ενημέρωση ότι μια γυναίκα μάλλον έχει σπάσει το πόδι της. Τελικά, πρώτος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο άντρας που είχε εμφανή σημάδια υποθερμίας και ενώ δίπλα του η γυναίκα του έκλαιγε μην πιστεύοντας ότι τελικά τα κατάφεραν.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν για καταγραφή δίπλα στο Λιμεναρχείο, όπου και από μέλη οργανώσεων και της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τους έδωσαν κουβέρτες και στεγνά ρούχα.

Άμεση ήταν η αντίδραση των αλληλέγγυων πολιτών της Χίου που μετέφεραν κούτες με παιδικά ρούχα, παπούτσια και μπουφάν ενώ φρόντισαν να βοηθήσουν τις μητέρες για να αλλάξουν αμέσως τα παιδιά τους, φορώντας τους στεγνά ρούχα και παπούτσια.

ΠΗΓΗ: ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ