Διάσταση απόψεων στους δασκάλους για την προσχολική αγωγή

Για διπροσωπία και εμπαιγμό καταγγέλλουν τον γραμματέα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου κ. Γιώργο Αμπαζή, οι Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί με αφορμή τη στάση του αναφορικά με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής που προσκρούει στις διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ και των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Σε ανακοίνωση τους αφού τονίζουν πως η “δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση ήταν πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών και ανταποκρίνεται στα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν με σαφήνεια ότι η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση συμβάλλει στη γνωστική, κοινωνική, σωματική, συναισθηματική και γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών“, υποστηρίζουν πως “οι ανησυχίες της ΚΕΔΕ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αφού όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών.”
Τα πυρά τους στρέφουν οι ανεξάρτητοι εκπαιδευτικοί κατά του κ. Γιώργου Αμπαζή σημειώνοντας: «Κι ενώ ο κλάδος δίνει τη δική του μάχη για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, το πρώτο «χτύπημα» ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΝΗ στον αγώνα των νηπιαγωγών έρχεται από το εσωτερικό του κλάδου και μάλιστα από εκλεγμένο μέλος (με την Ενότητα- ΠΑΜΕ) του προεδρείου του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, τον κ. Αμπαζή. Υπενθυμίζουμε στον κ. Αμπαζή ότι όπως αναφέρει και ο τίτλος του Συλλόγου μας (Δασκάλων και Νηπιαγωγών) πρέπει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και των Νηπιαγωγών κι όχι να τα πολεμά ή να τα αμφισβητεί.
Καλούμε λοιπόν τον κ. Αμπαζή, υπερασπιστή της ΚΕΔΕ, να πάρει σαφή θέση πάνω στο θέμα. Αν δεν ανακαλέσει τη στάση του, τον καλούμε να παραιτηθεί από το ΔΣ του Συλλόγου των Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, του οποίου τα συμφέροντα πλέον δεν εκφράζει!
Δεν μας ενδιαφέρει ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον επί σειρά ετών πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου και τωρινό ταμία του ΔΣ να στηρίξει την ΚΕΔΕ. Αυτό ας το κρίνουν άλλοι! Ο εμπαιγμός όμως των νηπιαγωγών από τις υποσχέσεις του συγκεκριμένου προσώπου και της παράταξής του δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί θλίψη!
Προφανώς για πολιτικούς λόγους ο κ. Αμπαζής θέλει να τα έχει καλά με όλους! Αυτό εξυπηρετεί την άγρα ψήφων σε τοπικό επίπεδο! Αυτό όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση προκαλεί μια αντίφαση! Οι τακτισμοί των εκπροσώπων της Ενότητας είναι γνωστοί! Πλέον ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ!
Καλούμε τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου να πράξουν τα δέοντα και να πάρουν αποφάσεις που θα κατοχυρώνουν τα συμφέροντα του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου!
Καλούμε τις νηπιαγωγούς να μην πτοούνται/απογοητεύονται από τις συγκεκριμένες «διασπαστικές» ενέργειες και να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τη δίχρονη προσχολική αγωγή!»

Απάντηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΕΝΟΤΗΤΑ – Π.Α.ΜΕ)
Αντικρούοντας τις κατηγορίες των Ανεξάρτητων εκπαιδευτικών σε ανακοίνωση της η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών σημειώνει:
“Την ανακοίνωση την είχε στείλει 1 εβδομάδα πριν (19/02/2018) η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΕΝΟΤΗΤΑ – Π.Α.ΜΕ) ως μια έγκαιρη και πρώτη τοποθέτηση για το νομοσχέδιο για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή (ΔΠΑ) σε Νηπιαγωγεία και Νηπιαγωγούς. Επίσης, μοιράστηκε σε πολλά νηπιαγωγεία της πόλης.
Εκεί αναφέρεται επί λέξη από τις πρώτες κιόλας γραμμές το πάγιο αίτημά μας για ΔΠΑ ως εξής: “Η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή δεν ικανοποιεί το αίτημα για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή αλλά το αφήνει στον αέρα, για υλοποίηση το απώτερο μέλλον… Στο παιχνίδι της κυβέρνησης εντάσσεται η ΚΕΔΕ αλλά και συνδικαλιστικές ηγεσίες στους ΟΤΑ, που αρνούνται αυτό το δικαίωμα. Είναι άλλωστε γνωστή η θέση της ΚΕΔΕ για πέρασμα της Προσχολικής Αγωγής στους Δήμους και η υπεράσπιση του καθεστώτος των voucher, των κουπονιών και των τροφείων!”
Οι “Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί” της ΑΕΕΚΕ, κάνουν ότι δεν βλέπουν τη θέση μας; Για ποιο “χτύπημα κάτω από την μέση” μιλούν; Τι επιδιώκουν;
Χτίζουν στο ψέμα και τη λάσπη (παλιά τους τέχνη κόσκινο), το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια και αυτό αποδεικνύεται λίγες γραμμές μετά…
Μπαίνουν στη λογική της στοχοποίησης των ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ που λέει: Νηπιαγωγοί ενάντια σε εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς! Δεν θα τους περάσει!
Κουβέντα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, μαζικές προσλήψεις όλων των εργαζόμενων στην εκπαίδευση και βέβαια κουβέντα για την πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και της ΝΔ. Ίσα – ίσα, στηρίζουν την κοροϊδία της κυβέρνησης για δήθεν ΔΠΑ, μιλώντας για “…αίτημα που οδεύει προς θεσμοθέτηση”…!
Όσο για το συνάδελφο Γ. Αμπαζή ως “υποστηρικτή της ΚΕΔΕ”, όπως συκοφαντούν, δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο όπου ο Γ. Αμπαζής μιλά για “ΚΕΔΕ και θάνατο των Παιδικών Σταθμών” σε πρόσφατη σύσκεψη για την Προσχολική Αγωγή! – https://youtu.be/M5Ymti28NA8?t=6m35s
Τέρμα με την προβοκάτσια! Όλοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο τους…
Κανείς να μην αποπροσανατολιστεί. Όλοι στον αγώνα!”