Διεκδικητικό πλαίσιο από τη ΛΑΣ για την προστασία των σχολείων από τον Covid- 19

Ανοχύρωτα είναι τα σχολεία μας οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς απέναντι στον κορονοϊό, υποστηρίζει η ΛΑΣ, που με επιστολή της στομ περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Χίου, στο περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο, στους αντιπεριφερειάρχες Χίου και Υγείας, ζητά την άμεση διεκδίκηση των αναγκαίων κονδυλίων για τη στήριξη των υγειονομικών πρωτοκόλλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η ΛΑΣ τα σχολεία είναι ανοχύρωτα και η κυβέρνηση αποποιείται τις ευθύνες της και παπαγαλίζει την ατομική ευθύνη στην ερημιά της κρατικής ευθύνης.

Στα σχολεία λείπουν εκπαιδευτικοί και καθαρίστριες, υπάρχουν πολλοί μαθητές ανά αίθουσα, δεν γίνονται τέστ, οι μάσκες και τα απολυμαντικά δεν επαρκούν ενώ τα εγεινομικά πρωτόκολλα έχουν αφεθεί στους εκπαιδευτικούς που δεν είναι ούτε ειδικοί ούτε έχουν σπουδάσει κάποιο τέτοιο αντικείμενο.

“Σήμερα πρέπει να διεκδικηθούν κονδύλια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των αναγκών γενικά, αλλά και λόγω Covid19 ειδικά:

Ο σύλλογος διδασκόντων σε κάθε σχολική μονάδα και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός για τον Covid19, που τον αντιμετωπίζουν ως Γενικό γιατρό ενώ δεν έχει καμία σχέση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες απαιτήσεις της σχολικής κοινότητας, για αυτό απαιτείται όλος εκείνος ο εξοπλισμός, προκειμένου να στηριχθούν ουσιαστικά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Πρέπει από τη θέση του ο καθένας μας και ως συλλογικά όργανα να διεκδικήσουμε άμεσα και γι αυτό καταθέτουμε αυτό το υπόμνημα:

 1. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
 2. Σε κάθε σχολική μονάδα ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο για τον έλεγχο των μαθητών.
 3. Διαγνωστικά τεστ σε περιοδική βάση σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές.
 4. Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.
 5. Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, το πολύ στους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, έτσι ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
 6. Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία.
 7. Επαρκής αριθμός σε μάσκες, μιας χρήσης για τις συνεχώς παρουσιαζόμενες ανάγκες .
 8. Επαρκής αριθμός αντισηπτικών.
 9. Επαρκής αριθμός γαντιών.
 10. Εβδομαδιαία απολύμανση των σχολικών μονάδων.
 11. Επαρκής αριθμός ειδών υγιεινής και καθαριότητας π.χ χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας, σαπούνια, απορρυπαντικά, κλπ.”, αναφέρει η ΛΑΣ

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια