ΚΟΙΝΩΝΙΑ
0

Διήμερο εκδηλώσεων ξυπνούν μνήμες του λωβοκομείου Χίου

Διήμερο εκδηλώσεων ξυπνούν μνήμες του λωβοκομείου Χίου

Μνήμες λωβοκομείου θα ξυπνήσουν το σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαρτίου 2017 ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου, ο ερευνητής – συγγραφέας κ. Γιάννης Μακριδάκης και ο ξεναγός κ. Θωμάς Καραμουσλής.

Ο ΦΟΧ διοργανώνει δύο εκδηλώσεις αφιερωμένες στον ιστορικό χώρο του λωβοκομείου Χίου και στις μνήμες των ανθρώπων που έζησαν την απομόνωση στο κοινωνικό περιθώριο σε εποχές που η νόσος ήταν στίγμα και καταδίκη, καθώς ακόμη δεν υπήρχε ουσιαστική αντιμετώπιση και θεραπεία.

Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, στις 7 το απόγευμα, θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο ένα μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο. Η προσωπική μαρτυρία της Γ.Κ.Μ., ασθενούς της νόσου του Χάνσεν, τροφίμου του λωβοκομείου κατά τα έτη 1948-1959, στην καταγραφή της οποίας προέβη ο ερευνητής συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης.

Η διασκευή αυτής της δύσκολης ανθρώπινης διαδρομής αποτέλεσε τον πυρήνα της συγγραφής του νέου του βιβλίου με τίτλο «Όλα για καλό» (εκδ. Εστία 2017).

Όπως σημειώνει ο κ. Μακριδάκης, «την μαρτυρία της Γ.Κ.Μ., που θα ακούσετε στην εκδήλωση αυτή, ηχογράφησα στις 9 Δεκεμβρίου 2010 στο σπίτι της, σε ένα προάστιο του Πειραιά.

Την Γ.Κ.Μ. ανακάλυψα μετά από συστηματική μελέτη φθαρμένων υπηρεσιακών εγγράφων που είχαν ξεμείνει, από το 1959 και μετά, έρμαια του καιρού και του χρόνου μέσα στο εφορείο του λωβοκομείου και κατόπιν μεταγενέστερης έρευνας μέσω συγγενών και συγχωριανών της.

Κατόρθωσα δε να με δεχτεί στο σπίτι της και να μου μιλήσει για τη ζωή της, ύστερα από επίμονες προσπάθειες δύο περίπου ετών, κατά τα οποία της έγινα μάλλον φορτικός τηλεφωνώντας της κάθε τόσο και ζητώντας συνάντηση με την ίδια και ακρόαση του βίου της.

Την ευχαριστώ πολύ που τελικά με δέχτηκε και μου μίλησε».

Την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, στις 11.30 το πρωί, σε συνεργασία με τον ΕΕΑ Σύλλογο Σίφι – Κοφινά θα γίνει ξενάγηση στον ιστορικό χώρο του λωβοκομείου με τον ξεναγό κ. Θωμά Καραμουσλή και με την ευγενική συνδρομή της μητρόπολης Χίου θα τελεσθεί τρισάγιο στον ναΐσκο του ιδρύματος.

Μοιραστείτε το:
  • rss