Διήμερο ισπανικού κινηματογράφου από την Κινηματογραφική Λέσχη

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Κινηματογραφική Λέσχη ,εκτιμώντας την δύναμη και ακμή του ισπανικού κινηματογράφου, διοργανώνει ένα διήμερο προβολών σε μια από τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές κινηματογραφίες σε συνεργασία με την ισπανική Πρεσβεία και το Ινστιτούτο Θερβάντες.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στο Χοσέ Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα έναν από τους σπουδαιότερους Ισπανούς σκηνοθέτες που δημιούργησε τις καλύτερες του ταινίες επί δικτατορίας Φράνκο. Χρησιμοποίησε το χιούμορ και το σαρκασμό για να στηλιτεύσει το μικροαστισμό της Ισπανικής κοινωνίας και της Φράνκικης εξουσίας και να μπορεί να ξεγλιστράει από την λογοκρισία χωρίς πάντα να τα καταφέρνει. Οι ταινίες του Χαρούμενο Ζευγάρι (1951) και Καλώς Ήλθατε Κύριε Μάρσαλ (1953) θεωρούνται η απαρχή του ισπανικού πολιτικού κινηματογράφου. Στο αφιέρωμα μας θα προβάλουμε τις ταινίες Placido (1961), υποψήφιο για Οσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, όπου ο Μπερλάνγκα σατιρίζει ανελέητα την φιλανθρωπία των κυριών της υψηλής κοινωνίας και Ο Δήμιος (1963), η καλύτερη ταινία του σκηνοθέτη και μέσα στις δέκα καλύτερες ισπανικές ταινίες όλων των εποχών, οπού σατιρίζει τα ευτράπελα ενός απρόθυμου υπαλλήλου να αναλάβει τα καθήκοντα του πεθερού του ως δήμιου, καυτηριάζοντας ταυτόχρονα την θανατική ποινή που εφαρμόζονταν ευρύτατα από τη δικτατορία του Φράνκο.

Την δεύτερη μέρα παρουσιάζονται οι νέες τάσεις του ισπανικού κινηματογράφου με δύο σύγχρονες ταινίες: το δραματικό-ψυχολογικό θρίλερ Ευτυχισμένα 140 (2014) της Γκράθια Κερεχέτα που υποστηρίζεται από ένα πολύ καλό πρωταγωνιστικό καστ και τη δραματική ταινία Μαύρο Ψωμί (2010) του Αγκουστί Βιγιαρόνγκα, βραβευμένη με 9 Goya το 2011, που ξύνει τις πληγές της Ισπανικής δικτατορίας μέσα από τη ματιά ενός παιδιού, έχοντας έντονα παραμυθιακά στοιχεία και την σκοτεινιά μιας επώδυνης ενηλικίωσης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Συνοπτικό πρόγραμμα  

Τρίτη 10 Απριλίου                                                                                              

19:00 Placido                                                                                                       21:00 Ο Δήμιος

Τετάρτη 11 Απριλίου                                                                                          

19:00 Ευτυχισμένα 140                                                                                     21:00 Μαύρο Ψωμί

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια