Δίκαιη φορολόγηση για τον Κάμπο μέσα από το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών ακινήτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την «ένταξη του Κάμπου στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών ακινήτων», προκρίνει ως τη βέλτιστη λύση στην άδικη φορολόγηση των Καμπούσων, απάντησε η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και απάντησε η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019, ο κ. Μιχαηλίδης, αφού παρέθεσε όλα τα στοιχεία που καθιστούν ιδιαίτερη την περιοχή του Κάμπου (ιστορικός τόπος, παραδοσιακός οικισμός, καλλιέργεια εσπεριδοειδών), επεσήμανε την σοβαρή αναντιστοιχίαπου υπάρχει μεταξύ αφενός των περιορισμών στη δόμηση που επικρατούν στην περιοχή και του μικτού οικιστικού-αγροτικού χαρακτήρα των ιδιοκτησιών και αφετέρου της φορολόγησής τους αμιγώς ως οικόπεδα, κάτι που αυξάνει σημαντικά και άδικα το ποσό του φόρου. Ρώτησε, λοιπόν, με ποιο τρόπο μπορεί το Υπουργείο να επιλύσει αυτήν την αναντιστοιχία, μεταφέροντας ταυτόχρονα το αίτημα φορέων και κατοίκων να φορολογείται το μη οικοδομήσιμο μέρος τους οικοπέδου, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο, ως αγροτική γη.

Η κ. Παπανάτσιου στην απάντησή της εξέθεσε, καταρχάς, αναλυτικά τα δεδομένα που ισχύουν για τον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων εντός και εκτός σχεδίου πόλης, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων των παραδοσιακών οικισμών όπως ο Κάμπος. Ως προς την ουσία της επίκαιρης ερώτησης, αναγνώρισε ότι η φορολόγηση του Κάμπου δεν αντιστοιχεί στα δεδομένα της περιοχής, και ιδιαίτερα τους πολεοδομικούς περιορισμούς που επικρατούν. Ως βασικό τρόπο θεραπείας του προβλήματος – πέραν από την ανάγκη συνολικού εξορθολογισμού του ΕΝΦΙΑ που έχει ήδη ξεκινήσει από την κυβέρνηση με τη μείωσή του και η οποία θα συνεχιστεί πολλαπλώς – πρότεινε την  ένταξη του Κάμπου στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών ακινήτων.

Στη διαδικασία αυτή, πέραν από τους εκτιμητές και την προβλεπόμενη επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, θα έχει σημαίνοντα ρόλο ο Δήμος Χίου και η τοπική κοινωνίαστον προσδιορισμό των ζωνών αντικειμενικών αξιών που θα ενταχθεί ο Κάμπος. Κατά την άποψη του Υπουργείου, αυτός είναι ο πλέον πρόσφορος τρόπος για τον δίκαιο εξορθολογισμό της φορολόγησης των ιδιοκτησιών του Κάμπου.

Δείτε το video: https://www.youtube.com/watch?v=lsV7h7GUKfo.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια