Δικαίωση–ανάσα για δανειολήπτη ελβετικού φράγκου

Απόφαση – ανάσα, με την οποία δικαιώνεται δανειολήπτης σε ελβετικό φράγκο, εξέδωσε το Πρωτοδικείο Χίου, με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, κάτι που προδιαγράφει και την ανάλογη αντιμετώπιση κατά την προσεχή συζήτηση της υπόθεσης στο Πολυμελές.

Το Πρωτοδικείο Χίου έκρινε ως μη έγκυρο τον όρο της σύμβασης, με βάση τον οποίο ο δανειολήπτης υποχρεούται να εξοφλεί τις δόσεις με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα – κατά τα τελευταία χρόνια – να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και οι δόσεις, ενώ και το αρχικό κεφάλαιο διαρκώς αυξάνεται.

Ο δανειολήπτης ζήτησε και έγινε δεκτό το αίτημά του ο υπολογισμός της τρέχουσας δόσης του δανείου να γίνεται με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημέρα εκταμίευσης του δανείου κι όχι με την τρέχουσα ισοτιμία. Αυτό δε έχει ως αποτέλεσμα την σοβαρή μείωση της δόσης αποπληρωμής του δανείου.

apof elvetiko 02

Πρόκειται για την πρώτη σχετική απόφαση που δικαιώνει δανειολήπτη ελβετικού φράγκου στη Χίο, ενώ και η προσωρινή διαταγή που είχε εκδώσει το ίδιο Πρωτοδικείο ήταν στην ίδια κατεύθυνση. Ανοίγει δε με τον τρόπο αυτό ο δρόμος για πλήθος σχετικών υποθέσεων που βαρύνουν δανειολήπτες στη Χίο.

Είναι δε χαρακτηριστικό της σοβαρότητας που είχε η υπόθεση, την οποία χειρίσθηκε το δικηγορικό γραφείο του κ. Κώστα Τριαντάφυλλου, πρώην βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ, ότι η τράπεζα που είχε χορηγήσει το δάνειο έστειλε στη Χίο ειδικευμένο σε ανάλογες υποθέσεις δικηγόρο από την Αθήνα.

Επειδή δε η παρούσα απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων δεν πιθανολογεί αλλά μετά βεβαιότητος κρίνει ως μη έγκυρο τον αναφερθέντα όρο της δανειακής σύμβασης, θεωρείται ως εξαιρετικά πιθανή και η ανάλογη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, στο οποίο η υπόθεση θα συζητηθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Βραχνάς για χιλιάδες δανειολήπτες

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, τα οποία είναι χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα και μεγάλος ο αριθμός τους και στη Χίο, έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βραχνά για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες.

Αρκετά χρόνια πριν το 2010 ήταν η περίοδος που οι τράπεζες, με δόλωμα το χαμηλό επιτόκιο του δανείου σε ελβετικό φράγκο προσέλκυαν τους καταναλωτές, χωρίς – ωστόσο – να επισημαίνουν τους κινδύνους από τις μεταβολές της συναλλαγματικής ισοτιμίας, καθώς και τον μηχανισμό λειτουργίας του δανείου.

apof elvetiko 01

Είναι δε ενδεικτικό ότι επ΄ αυτού το δικαστήριο έκανε δεκτό με την απόφασή του ότι παραβιάσθηκε από την τράπεζα η υποχρέωση διαφάνειας και σαφήνειας, «η οποία επιτάσσει οι όροι να είναι διατυπωμένοι κατά τρόπο ορισμένο, ορθό και σαφή, με τρόπο ώστε, ο απρόσεχτος και αμελής ως προς την ενημέρωσή του καταναλωτής- πελάτης, που όμως διαθέτει τη μέση αντίληψη, κατά το σχηματισμό της δικαιοπρακτικής του απόφασης, να γνωρίζει τις αναλαμβανόμενες από αυτόν συμβατικές του δεσμεύσεις, ιδίως όσον αφορά στη σχέση παροχής και αντιπαροχής».

Για να φανεί δε το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις, οι οποίες είχαν συναφθεί όταν η ισοτιμία ευρώ ελβετικού φράγκου ήταν 1 προς 1,40 και πλέον και σήμερα είναι 1 προς 1,09!

Στην κρινόμενη δε υπόθεση η ισοτιμία κατά την ημέρα της εκταμίευσης τα δανείου ήταν 1 ευρώ προς 1,6701 ελβετικά φράγκα!

Φωτό blogs.reuters.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ