Δικαίωση για τους απολυμένους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου

Να επιστρέψουν στην εργασία τους οι 17 συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου των οποίων δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις ζητά το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, ύστερα από την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Πρόκειται για υπαλλήλους που είχε αρνηθεί να υπογράψει την ανανέωση της σύμβασής τους ο υπουργός κ. Νότης Μηταράκης την άνοιξη, επικαλούμενος αορίστως νομικά κωλύματα, τα οποία δεν προσδιόρισε ποτέ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΑΔΕΔΥ και του Σωματείου, που προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο αναφέρει:

“Το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι συμβάσεις θα έπρεπε να παραταθούν και ότι συμπεριφορά του Υπουργείου «συνιστά και προσβολή της προσωπικότητας των αιτούντων, καθόσον μόνο αυτοί ανάμεσα σε πολύ μεγάλο αριθμό συναδέλφων τους κρίθηκαν ότι δεν δικαιούνταν παράταση, με αποτέλεσμα να απαξιώνονται από τη μη παράταση των συμβάσεων εργασίας τους» κρίνοντας εν τέλει ότι θα πρέπει να αποδεχτεί τις υπηρεσίες των συναδέλφων/ισσών μέχρι τις 30/04/2021, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις όλων των λοιπών εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα πρέπει, κατόπιν της παραπάνω απόφασης, να τοποθετηθεί δημόσια επί της δικαστικής ανατροπής της προσπάθειας τιμωρίας των συναδέλφων και υπονόμευσης του ΣΕΣΥΑ, που από ιδρύσεώς του έχει δώσει μάχες για την παραμονή στην εργασία, τους μισθούς, την ισότιμη μεταχείριση, τις συνθήκες εργασίας, τα δικαιώματα των αιτούντων/σων άσυλο μέσα από συλλογική πάλη και οργάνωση.

Η εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης αποτελεί μία ακόμη υπενθύμιση προς την Διοίκηση της Υπηρεσίας Ασύλου και προς το Υπουργείο, θα συνεχίσει να στέκεται απέναντι στις απόπειρες τρομοκρατίας υπαλλήλων, στην αυθαιρεσία, στην υποβάθμιση του ρόλου της Υπηρεσίας για δίκαιες διαδικασίες εξέτασης και απονομής καθεστώτος διεθνούς προστασίας και τελικά στην προσφορά όλων μας.

Η πρώτη δικαίωση των συναδέλφων και συναδελφισσών μας είναι από την μία νίκη όλων μας, νίκη του Σωματείου, νίκη των αγωνιζόμενων εργαζομένων, και από την άλλη ήττα των σχεδίων καταστολής όσων, υψώνουν λόγο, οργανώνονται και αντιστέκονται. Το ΣΕΣΥΑ αναμένει το Υπουργείο να συμμορφωθεί πλήρως με την δικαστική απόφαση, οι συνάδελφοι/ισσες να επιστρέψουν στις προηγούμενες θέσεις τους και στα καθήκοντα που είχαν πριν την ανυπέρβλητα έκνομη απόφαση περί μη ανανέωσης των συμβάσεών τους.

Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους να καλωσορίσουν πίσω στην Υπηρεσία Ασύλου τους συναδέλφους/ισσες, να εμπιστευτούν την ίδια τη δύναμη της οργάνωσης μας, να μαζικοποιήσουν και να ενισχύσουν την ενότητα και την δράση του Σωματείου. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι κατά την κρίσιμη περίοδο που που ακολούθησε την καταστροφή του ΚΥΤ Λέσβου στην Μόρια, το ΣΕΣΥΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες και σεβασμό τόσο για τους/ις εργαζομένους/ες όσο και για τους/ις αιτούντες/ούσες διεθνή προστασία.

Η νίκη των συναδέλφων/ισσών είναι νίκη όλων μας”

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια