Δικαστικό «φρένο» στο άνοιξε-κλείσε την ανακύκλωση

«Φρένο» στις διαθέσεις και στην τακτική των ιδιοκτητών της εταιρείας «Οικόπολις», που συμμετέχει στην διαχείριση της ανακύκλωσης του δήμου Χίου, να κλείνουν κατά το δοκούν τις εγκαταστάσεις διαλογής και δεματοποίησης στην ΒΙΑΛ βάζει με την προσωρινή διαταγή της η πρόεδρος του πρωτοδικείου Χίου κα Μαρία Τομπάζη.

Στην απόφασή της, που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, 29 Ιουνίου 2018, μετά την εκδίκαση της αίτησης του δήμου Χίου, η πρόεδρος πρωτοδικών διατάσσει την εταιρεία «Οικόπολις» να επαναλειτουργήσει την μονάδα ανακύκλωσης, την οποία η ίδια είχε κλείσει με δική της πρωτοβουλία και απόφαση, επικαλούμενη ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά που μεταφέρει ο δήμος Χίου στις εγκαταστάσεις της είναι οικιακά απορρίμματα.

Βέβαια, οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν σπεύσει το βράδυ της Πέμπτης, υπό το βάρος των δικαστικών εξελίξεων και της σύλληψης των ιδιοκτητών της, να ανοίξουν τις εγκαταστάσεις και να δεχθούν τα ανακυκλώσιμα υλικά που μετέφεραν τα οχήματα του δήμου Χίου.

Αναφερόμενη στους ισχυρισμούς της «Οικόπολις» ότι μεταφέρονται και οικιακά απορρίμματα μαζί με τα ανακυκλώσιμα, η κα Τομπάζη σημειώνει ότι ο δήμος υποχρεούται – όπως προκύπτει από την σύμβαση – να μεταφέρει ανακυκλώσιμα υλικά και όχι οικιακά απορρίμματα στην μονάδα της εταιρείας, η οποία έχει το δικαίωμα να πιστοποιήσει κάτι τέτοιο από δημόσιο φορέα και ειδικότερα από το τμήμα περιβάλλοντος υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ωστόσο, ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση που διαπιστωθεί επισήμως ότι τα μεταφερόμενα υλικά περιέχουν και οικιακά απορρίμματα «η εταιρεία δεν θα έχει δικαίωμα να προβεί σε εκ νέου παύση των εργασιών της επιχείρησής της, καθώς τούτο εγκυμονεί κινδύνους για την τοπική κοινωνία, αλλά να ζητήσει από τον δήμο, είτε τη μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ, είτε την προώθησή τους σε εγκεκριμένη εταιρεία ανακύκλωσης της επιλογής του η οποία και θα τα αποδεχθεί προς ανακύκλωση».

Δηλαδή, ουσιαστικά το δικαστήριο απαγορεύει στην εταιρεία «Οικόπολις» να χαρακτηρίζει η ίδια και αυθαιρέτως ως οικιακά απορρίμματα τα μεταφερόμενα στις εγκαταστάσεις της υλικά, αλλά να καλεί προς τούτο τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες για να το πιστοποιήσουν και αφετέρου και κυρίως της απαγορεύει να κλείνει την μονάδα, θέτοντας σε κίνδυνο την τοπική κοινωνία.

Με την ίδια προσωρινή διαταγή ορίζεται ότι η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο δήμος Χίου θα συζητηθεί την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018.

Το πλήρες κείμενο της προσωρινής διαταγής σε αρχείο pdf εδώ

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια