Δικάζεται αύριο Τετάρτη ο φερόμενος ως υπαίτιος της πυρκαγιάς στην Σιδηρούντα Χίου

Στο εδώλιο τριμελούς πλημμελειοδικείου Χίου, θα καθίσει αύριο Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2024 και ώρα 10:00, ο 63χρονος συνταξιούχος, που φέρεται ως υπαίτιος για την μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες Δευτέρα, 1η Ιουλίου 2024, από την θέση Μετόχι στην Σιδηρούντα Χίου.

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε σήμερα Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024, στην εισαγγελία πρωτοδικών Χίου, όπου η εισαγγελέας κα Σοφία Διπλοΐδου του απήγγειλε κατηγορία για εμπρησμό εξ αμελείας και ειδικότερα για πρόκληση πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης σε ημέρα υψηλού κινδύνου, κατά την σχετική πρόβλεψη πυροσβεστικής διάταξης.

Ο κατηγορούμενος κρατείται στην αστυνομική διεύθυνση Χίου και θα οδηγηθεί αύριο στο δικαστήριο, όπου και θα δικασθεί με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Ο ίδιος αρνείται ότι είναι εκείνος που προκάλεσε την πυρκαγιά και υποστηρίζει ότι είχε μεταβεί στο κτήμα του, στην θέση Μετόχι, για να ποτίσει μικρά ελαιόδενδρα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η φωτιά έγινε αντιληπτή από ένα ζευγάρι κατοίκων της Σιδηρούντας, οι οποίοι και του ζήτησαν εξηγήσεις, επειδή ακριβώς δίπλα ήταν δικό τους κτήμα.

Άλλες πληροφορίες, ανεπιβεβαίωτες ωστόσο, τις οποίες έχουμε ήδη μεταδώσει, αναφέρουν ότι επιχείρησε να καθαρίσει το συγκεκριμένο χωράφι του, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν την χρήση δίσκου σε χορτοκοπτικό μηχάνημα, με αποτέλεσμα να προκληθεί σπινθήρας.

Βαρειές οι προβλεπόμενες ποινές με τον νόμο Φλωρίδη

Η συγκεκριμένη κατηγορία που έχει αποδοθεί στον 63χρονο προβλέπει, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που εισήγαγε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Φλωρίδης, βαρύτατες ποινές, με την κατώτατη τρία χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή και χωρίς η έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, οδηγείται σε περίπτωση καταδίκης του στην φυλακή.

Με ειδική αιτιολογία στην απόφασή του το δικαστήριο μπορεί να «σπάσει» το κατώφλι των τριών ετών φυλάκισης και να επιβάλει χαμηλότερη ποινή, που μπορεί να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, αλλά σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα είναι εκτελεστή σε ό,τι αφορά την όποια ποινή επιβληθεί (εξαγορά, δηλαδή πληρωμή της ποινής φυλάκισης).