Δικογραφία σε βάρος 35 ατόμων για διευκόλυνση εισόδου προσφύγων στην Λέσβο

Κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία σχηματίσθηκε σε βάρος 35 ατόμων, όλων αλλοδαπών εκ των οποίων οι 33 είναι μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, για οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου.

Στην δικογραφία που σχηματίσθηκε από την υποδιεύθυνση ασφαλείας Μυτιλήνης στους 35 αποδίδονται κατηγορίες για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του κώδικα μετανάστευσης.

Η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες, με την συνεργασία και της ΕΥΠ της αντιτρομοκρατικής και άλλων υπηρεσιών της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που ανακοίνωσε η αστυνομία την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, χρονικά, η δράση του οργανωμένου κυκλώματος προσδιορίζεται τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, με την μορφή παροχής ουσιαστικής συνδρομής σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει περαιτέρω τα εξής:

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi) οι εμπλεκόμενοι, με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση, παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα, όπως:

  • Τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τη νήσο Λέσβο.
  • Τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο.
  • Τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων,
  • Τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης).
  • Λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής στο ΚΥΤ, στην Μόρια της Λέσβου.

Επιπρόσθετα, μέσω εκτεταμένης χρήσης συγκεκριμένης εφαρμογής τηλεφωνικών συνδέσεων, που σχετίζεται με ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης, δυσχέραιναν το επιχειρησιακό έργο των σκαφών της ελληνικής ακτοφυλακής, κατά το χρόνο που εξελίσσονταν μεταναστευτικές ροές.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το οργανωμένο κύκλωμα   διευκόλυνε την διακίνηση προς την νήσο Λέσβο μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, σε 32 τουλάχιστον περιπτώσεις (τετελεσμένες και σε απόπειρα).

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της.