Δυό – δυό οι συγκεντρώσεις, αλλά χωρίς παλμό

Αλλαγή σκηνικού, συνθημάτων και εν μέρει πρωταγωνιστών σηματοδότησε την πρώτη απεργιακή συγκέντρωση της Χίου, την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015, ενάντια στο τρίτο μνημόνιο και τις πολιτικές λιτότητας.

Ο παραδοσιακός διαχωρισμός των δύο συγκεντρώσεων συνεχίσθηκε και αυτή τη φορά να υπάρχει, ωστόσο η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην αρχή της Απλωταριάς είχε την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ, προσελκύοντας την συμμετοχή σωματείων ή έστω μέρους των μελών τους που μέχρι τώρα έδιναν το παρών στην αντίστοιχη απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, στην πλατεία.

Διαχωρισμός παρατηρήθηκε και στο Σωματείο Οικοδόμων, όπου πανώ οικοδόμων εμφανίστηκαν και στις δύο συγκεντρώσεις .

Διαφορετική ήταν και η χωροταξία των πανώ στην πρώτη συγκέντρωση, όπου στην κεφαλή της πορείας δέσποζε αυτό της ΑΔΕΔΥ, ενώ οι σημαίες του ΠΑΜΕ έμειναν στην οπισθοφυλακή της πορείας.

Στο στόχαστρο των ομιλητών βρέθηκε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με πολιτικό λόγο ανάλογα διαμορφωμένο στις νέες συνθήκες.

apergia 025

Αλλαγή σκηνικού στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου

Αλλαγή σκηνικού, βεβαίως, σημειώθηκε και στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και των πρωτοβάθμιων σωματείων, όπου σε πολιτικό επίπεδο ο λόγος και τα συνθήματα ελάχιστα θύμιζαν αυτά των προηγούμενων ετών.

Ο ένας μετά τον άλλον οι ομιλητές έβαζαν στο στόχαστρο τους την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, δηλώνοντας την απογοήτευσή τους από την κυβερνητική πολιτική, τόσο στον οικονομικό τομέα, όσο και σε αυτό των δικαιωμάτων, με πολλές αναφορές στο προσφυγικό ζήτημα.

Από τα πολυπληθέστερα μπλοκ ήταν αυτό της ΠΟΕ-ΟΤΑ και αργότερα των εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών, που έσπευσαν να πλαισιώσουν τη συγκέντρωση μετά τις 11 το πρωί, που είχαν κλείσει σε μεγάλο βαθμό τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης.

Και οι δύο συγκεντρώσεις ολοκληρώθηκαν με πορεία στο κέντρο της πόλης, με ολιγόλεπτες στάσεις στα δύο βουλευτικά γραφεία, όπου και επιδόθηκαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας.