Διολισθαίνει μαζί με την τουρκική λίρα και ο τουρισμός μας

Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου θυμίζουν οι όποιες προβλέψεις για τον τουρισμού ειδικά εξ ανατολάς αρχής γεννωμένης από το Μπαϊράμι.

Η ελεύθερη πτώση της λίρας έχει μετατρέψει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε ακριβούς προορισμούς για τους Τούρκους που τις προηγούμενες χρονιές έρχονταν κατά χιλιάδες στο Μπαϊράμι. Η αύξηση και των συντελεστών ΦΠΑ θα έρθει και θα δώσει τη χαριστική βολή, αυξάνοντας κι άλλο τις τιμές και αποτρέποντας τους τουρίστες να επισκεφτούν τα νησιά του Αιγαίου, πολύ δε περισσότερο όταν μπορούν να απολαύσουν διακοπές σε ξενοδοχεία πολυτελείας του Τσεσμέ και των υπόλοιπων τουρκικών παραλίων με συγκριτικά ελάχιστο κόστος.

Φέτος το Μπαϊράμι ξεκινά στις 15 Ιουνίου 2018 και για μια περίπου εβδομάδα οι Τούρκοι θα πραγματοποιούν τις διακοπές τους, όμως φέτος η επιλογή Χίος αλλά και γενικότερα ελληνικά νησιά θα είναι για πολύ λιγότερους. Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, οι εκλογές και το γενικότερο αρνητικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν άμεσες επιπτώσεις στο τουριστικό ρεύμα, καταγράφοντας μείωση κατά 30% περίπου σε σχέση με πέρσι.

Το γνωρίζαμε

Η πορεία αυτή είχε ήδη διαφανεί από τους προηγούμενους μήνες. Μπορεί να είχε κρατηθεί με νύχια και με δόντια η επισκεψιμότητα μέχρι τον Μάρτιο στα ίδια με πέρσι περίπου επίπεδα όμως από τον Απρίλιο και μετά, όταν ξεκίνησε επί της ουσίας η «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας, διαφαίνονταν το αρνητικό πρόσημο στον ελληνικό τουρισμό.

Στα μισά

«Από την αρχή του χρόνου που έχω στοιχεία μέχρι και τον Απρίλη ήμασταν περίπου στα ίδια με πέρσι. Τον Μάιο είχαμε μεγάλη πτώση. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Μάιο του 2017 είχαμε 800 κρατήσεις ενώ φέτος τον Μάιο μόλις 400. Και η ίδια κατάσταση συνεχίζει και τον Ιούνιο», δήλωσε ο κ. Γιάννης Νέος διευθυντής του ξενοδοχείου «Χανδρής».

Οι πιο εύποροι πλέον Τούρκοι έχουν τη δυνατότητα για διακοπές στη Χίο, κι αυτό για λιγότερο χρονικό διάστημα, για δυο με τρεις μέρες το πολύ. Ανάλογα μειωμένη αναμένεται να είναι και η συμπεριφορά τους ως καταναλωτές, στις ταβέρνες και στα καταστήματα με ότι αυτό συνεπάγεται για όλη την γύρω από τον τουρισμό οικονομική δραστηριότητα.

«Γενικά η ζήτηση είναι σαφώς πιο μειωμένη σε πόλη και Καρφά. Δεν θα δούμε τα νούμερα που βλέπαμε την προηγούμενη περίοδο. Πέρσι στο Μπαϊράμι η πληρότητα ξεπερνούσε το 90% ενώ φέτος αγγίζει το 60-65%. Διαφάνηκε από τον Μάρτιο ότι η πτώση της λίρας και οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία θα είχαν αντίκτυπο και σε μας. Από την αρχή δεν υπήρχαν οργανωμένα πακέτα από πρακτορεία. Κυρίως μεμονωμένες κρατήσεις  έχουμε» υποστηρίζει ο κ. Γιάννης Συράκης διευθυντής στο ξενοδοχείο Erytha.

Η πτώση της τουρκικής λίρας συμπαρασύρει και τον τουρισμό της Χίου που τα τελευταία χρόνια με δεδομένη την αδυναμία προσέλκυσης ευρωπαίων τουριστών βασιζόταν αποκλειστικά σχεδόν στους Τούρκους επισκέπτες.

 

 

 

Σχόλια