Διορισμούς εκπαιδευτικών στη Χίο ζητούν οι δάσκαλοι

Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία και όλων των αναπληρωτών που υπηρετούν στη Χίο, ζητά με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, υποστηρίζοντας πως οι δηλώσεις περί προσλήψεων 10.000 μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σίγουρα δεν φτάνουν στη Χίο.

“Ενώ το Υπουργείο αφήνει να διαρρέουν μεγάλοι αριθμοί προσλήψεων για τους επικείμενους διορισμούς η Χίος φαίνεται ότι εμμένει στις πλασματικές υπεραριθμίες και δεν θα δώσει θέσεις διορισμού σε βασικές ειδικότητες. Βασική αιτία φαίνεται να είναι η δημιουργία πειραματικών, Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, τα οποία δεν έχουν οργανικές θέσεις.

Εν τω μεταξύ, πριν ένα μήνα που έγινε η κλήρωση για τις θέσεις των πειραματικών μονάδων αποδείχθηκε πως άνθρακες ο θησαυρός για το “μεγάλο ενδιαφέρον” που τάχα έδειξαν για το πειραματικό Δημοτικό στη Χίο, το οποίο διαφημίστηκε αρκετά από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Χίου. Η αλήθεια είναι ότι για τις 36 θέσεις που αφορούσαν το Δημοτικό έγιναν μόλις 38 αιτήσεις από παιδιά της περιοχής που ούτως ή άλλως θα πήγαιναν 2ο Δημοτικό, ενώ από του χρόνου το συγκεκριμένο σχολείο θα δεχθεί παιδιά από το αντίστοιχο πειραματικό Νηπιαγωγείο, σε βάρος άλλων σχολικών μονάδων που θα πήγαιναν, και του σχολείου της γειτονιάς, οδηγώντας μεγάλα σχολεία της πόλης σε υποβάθμιση και σε συγχωνεύσεις τμημάτων.

Το Υπουργείο παίζει κυριολεκτικά με την αγωνία χιλιάδων ανθρώπων με την καθυστέρηση του σχετικού ΦΕΚ για τους διορισμούς , τη σύσταση οργανικών για κάποιες ειδικότητες και πάει λέγοντας. Η συζήτηση αυτή είναι πραγματικά στα όρια της πρόκλησης όταν: – Οι μόνιμοι διορισμοί που ξεκίνησαν από το 2020 (μετά από 12 χρόνια σχεδόν μηδενικών διορισμών) και κάτω από την πίεση και τους αγώνες του κλάδου μέχρι σήμερα είναι 22.358 στη Γενική και 5.252 στην Ειδική Εκπαίδευση, ενώ οι εκπαιδευτικοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί μόνο από το 2010 και μετά είναι πάνω από 56.000. Οι φετινοί αναπληρωτές ήταν πάνω από 52.500 για να λειτουργήσουν τα σχολεία με δεδομένους τους κόφτες στην ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη, τα 25άρια τμήματα και πολλά άλλα.

Στη Χίο στη φετινή χρονιά και μόνο στην Α’ φάση προσλήφθηκαν 60 εκπαιδευτικοί στη Γενική και 24 στην Ειδική Αγωγή, ενώ σ’ αυτά τα κενά προστέθηκαν οι φετινές συνταξιοδοτήσεις. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία δε δεχόμαστε να μη δοθούν κενά διορισμών για τη Χίο και απαιτούμε:

Το Υπουργείο Παιδείας να πάρει επίσημη θέση και να προχωρήσει τη διαδικασία των διορισμών.

Να δοθούν/συσταθούν οργανικές θέσεις σε γενική, ειδική και σ’ όλες τις ειδικότητες για διορισμούς στη Χίο για τους επικείμενους διορισμούς, χωρίς άλλες αναβολές για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία”.