Δύσκολη εξίσωση η κατάρτιση του προϋπολογισμού στον δήμο Χίου

Σε αδιέξοδο οδηγούνται ο ένας μετά τον άλλο οι δήμοι όλης της χώρας, αδυνατώντας να καταρτίσουν βιώσιμους προϋπολογισμούς για το έτος 2016.

Η άμεση και έμμεση αύξηση της φορολογίας κυρίως των ακινήτων, η περικοπή των κρατικών ενισχύσεων κάθε μορφής, η συσσώρευση υποχρεώσεων προς εργαζόμενους, οι παρακρατηθέντες πόροι που δεν αποδίδονται και μια σειρά άλλων θεμάτων, περνούν οικονομική θηλιά στους δήμους την ώρα που το οικονομικό παρατηρητήριο ΟΤΑ καραδοκεί, έτοιμο να επιβάλει νέους τοπικούς φόρους σε όποιον δήμο διαπιστωθεί έλλειμμα.

«Πέραν των παρακρατηθέντων που δεν ξέρουμε πώς και πόσα από αυτά θα πάρουμε για πρώτη φορά φέτος πληρώσαμε ΕΝΦΙΑ περίπου 52.000 ευρώ αλλά και επιβλήθηκε φορολογία στα ενοίκια ανάλογη των ιδιωτών, με αποτέλεσμα αυτά τα έσοδα σχεδόν να μηδενιστούν», τόνισε στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

Παράλληλα, πολύ σημαντική επιβάρυνση για το ταμείο , κρίνεται και η εισφορά 4% επί των κεντρικών αυτοτελών πόρων και υπέρ του Ταμείου Εξυγίανσης των ΟΤΑ που στόχο θεωρητικά έχει την διάσωση υπερχρεωμένων ΟΤΑ, ωστόσο – σύμφωνα πάντα με το κ. Βουρνού – το μόνο που θα πετύχει θα είναι και η υπερχρέωση των μέχρι σήμερα υγιών δήμων ή τουλάχιστον όσων έχουν απομείνει σε αυτή την κατηγορία.

Στα οικονομικά αγκάθια, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται ακόμα οι πληρωμές των μισθών σε σχολικούς φύλακες και δημοτικούς αστυνομικούς, που επέστρεψαν στους δήμους, χωρίς – όμως – το κράτος να καλύπτει την μισθοδοσία τους, ενώ την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο με το πέρασμα της μισθοδοσίας των εναπομεινάντων υπάλληλων της Περιφέρειας μέσα από το δημοτικό ταμείο.

Όσον αφορά το ύψος των εσόδων του προϋπολογισμού του δήμου Χίου αυτό βάση των φετινών δεδομένων αναμένεται να διαμορφωθεί στα περίπου 27.000.000 ευρώ με τα ειδικευμένα έσοδα (δεσμευμένα για μισθοδοσία, προνοιακά επιδόματα κ.λπ.) να φτάνουν τα 14.670.000 ευρώ και τα υπόλοιπα να είναι τα ανειδίκευτα που με αυτά ο δήμος Χίου καλείται να παρουσιάσει το όποιο έργο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το θέμα απασχολεί πλέον και την Κεντρική Ένωση Δήμων που θα συνεδριάσει την 1η Δεκεμβρίου, με στόχο να πιεστεί η κυβέρνηση και να αναζητηθούν λύσεις.