Δώσε κι εμένα μπάρμπα Γιάννη (Μαλαφή)

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Δεκαπέντε μέρες πέρασαν από την προηγούμενη δημοσίευσή μας, για την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης δημοτικού ακινήτου στον Κυνηγετικό Σύλλογο Χίου «Άρτεμις», με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου και με το πρόσχημα του κοινωφελούς σκοπού του συλλόγου και έρχεται τώρα η δημοτική κοινότητα Χίου, που προωθεί ανάλογο αίτημα, με ομόφωνη απόφαση που έλαβε στις 8 Μαρτίου 2024.

Αυτή τη φορά ο ωφελούμενος από την δωρεάν παραχώρηση είναι ο Φορέας Τουρισμού Χίου, ο οποίος ζητά ακίνητο περίπου 45 τ.μ. του δήμου Χίου στην οδό Λάδης για να το χρησιμοποιήσει για στέγαση των δραστηριοτήτων και των γραφείων του. Μπαίνει κι εδώ ως επιχείρημα το «κοινωφελές» και επιπλέον ότι ο φορέας έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο Χίου για την τουριστική προβολή του νησιού.

Αν κρίνουμε, βέβαια, από το παρελθόν του Φορέα Τουρισμού Χίου το αίτημά του αυτό δεν μας προξενεί έκπληξη, καθότι έτσι πορευόταν, με το χέρι απλωμένο, ζητώντας πότε από τον δήμο Χίου, πότε από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές του.

Να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα: Πρώτον, επειδή πολύ φοριέται αυτό το «κοινωφελές», ο Φορέας Τουρισμού Χίου συναπαρτίζεται και εκπροσωπεί επιχειρήσεις, μερικές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα ανθηρές και μπράβο τους. Και ο σκοπός τους, φυσικά, είναι το κέρδος και αυτό είναι απολύτως φυσικό και θεμιτό. Επομένως, δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τον κοινωφελή σκοπό και να στερούν τον δήμο Χίου, άρα το σύνολο των δημοτών, από έσοδα.

Δεύτερον, το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει με τον δήμο Χίου δεν συνεπάγεται και χορηγία, είτε άμεσα οικονομική, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, είτε έμμεσα με δωρεάν παραχώρηση χρήσης δημοτικού ακινήτου. Συνεργασία σημαίνει κοινές δραστηριότητες, κοινή προβολή, κοινή συμμετοχή σε εκθέσεις, ίσως κοινές μελέτες κ.λπ. Όχι, όμως, ετεροβαρή οικονομική σχέση.

Πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέλος στην κακή διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του δήμου Χίου, είτε με τις μειώσεις ενοικίων, είτε με τις δωρεάν παραχωρήσεις. Οι τελευταίες δε να αφορούν πράγματι κοινωφελείς σκοπούς, π.χ. πολιτιστικούς, αθλητικούς κ.λπ. και όχι να τους επικαλείται ο καθένας προς ίδιον όφελος.