Δουλειά; Ευχαριστώ, δεν θέλω

Αυτά πραγματικά δεν μπορούν να συμβαίνουν ή κι αν συμβαίνουν, μόνον στη Χίο.

Απέλπιδες είναι οι προσπάθειες του δήμου Χίου να οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη έναν διαγωνισμό, για την σίτιση των μαθητών του μουσικού σχολείου Χίου.

Ο ένας μετά τον άλλον καταλήγουν άγονοι και οι υπεύθυνοι έχουν αρχίσει να… παρακαλούν τους επιχειρηματίες για να τους δώσουν – ακούστε – 65.000 ευρώ! Ήτοι, ανά ημέρα πλέον των 500 ευρώ.

Και μάλιστα, εδώ στη Χίο, το ανά μαθητή ποσό είναι ίσως και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, για ανάλογες περιπτώσεις σίτισης.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ερμηνευθεί το φαινόμενο. Δύο μπορούν να συμβαίνουν: Ή οι χιώτικες επιχειρήσεις εστίασης δεν έχουν ανάγκη από την συγκεκριμένη και πιθανόν κι άλλες δουλειές ή δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να τις αναλάβουν.

Η πρώτη περίπτωση αποτελεί πρόκληση, αν αναλογιστεί κανείς ότι καθημερινά «κλαίγονται» ότι δεν υπάρχουν δουλειές, δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.

Η δεύτερη, επίσης, είναι πρόκληση, αφού δεν ενδιαφέρονται να προσαρμοσθούν στις εξελίξεις και στις απαιτήσεις, προκειμένου να παρέχουν αξιόπιστες και ασφαλείς υπηρεσίες, προτιμώντας να παραμένουν στην μιζέρια.

Σε κάθε περίπτωση εκείνοι που την πληρώνουν είναι οι μαθητές και οι οικογένειές τους, αλλά και οι εργαζόμενοι, αφού όταν δεν γίνονται επενδύσεις δεν δημιουργούνται και θέσεις εργασίας.