Έχασε τις Μπαμπακιές, προχωρά το Θόλος – Στο ΚΑΣ η μελέτη για την νέα δομή

Επαναλαμβάνει για ακόμα μία φορά τον εαυτό του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος την ίδια ώρα που έσπρωχνε μέσω του δημάρχου Χίου την χωροθέτηση νέας δομής προσφύγων στις Μπαμπακιές, στο Αίπος, κατέθετε την μελέτη του για δομή στο Θόλος στην εφορεία αρχαιοτήτων Χίου.

Η πλήρης μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου (σχεδιαγράμματα, τεχνικές περιγραφές, φωτορεαλιστικά κ.λπ.) για την νέα δομή, σε έκταση περίπου 141 στρεμμάτων, στην θέση Άκρα Παχύ, στην περιοχή Θόλος, κατετέθη χθες Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 και η εφορεία αρχαιοτήτων Χίου λόγω της σπουδαιότητος του θέματος το παραπέμπει – με εισήγησή της φυσικά – στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το ΚΑΣ θα εξετάσει το θέμα την προσεχή Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021, προκειμένου να αποφανθεί αν είναι συμβατή με την αρχαιολογική περιοχή η κατασκευή της δομής προσφύγων και μεταναστών. Να σημειώσουμε ότι το Θόλος είναι τμήμα της κηρυγμένης ως αρχαιολογικής περιοχής ευρύτερου χώρου του Ρημόκαστρου, που ξεκινά από το Αίπος και καταλήγει στην παραλία.

Σύμφωνa με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες του astraparis.gr, η νέα δομή θα καταλαμβάνει έκταση 140.600 τετραγωνικών μέτρων και προβλέπεται στις εγκαταστάσεις της η φιλοξενία 3.000 ανθρώπων.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με όλο το σκηνικό που έστησε η δημοτική αρχή Κάρμαντζη για να περάσει από το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο την πρόταση για τις Μπαμπακιές, δείχνει ότι ο κ. Μηταράκης έπαιζε σε διπλό ταμπλώ, κοροϊδεύοντας τους πάντες.

Γεννάται δε μείζον ζήτημα αν ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης ήταν ενήμερος των ενεργειών του υπουργού, δηλαδή την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης (που προφανώς εκπονείται εδώ και καιρό) και την υποβολή της στην εφορεία αρχαιοτήτων Χίου, για την έγκρισή της, την ίδια ακριβώς ώρα που ο ίδιος επιχειρούσε να πείσει το δημοτικό συμβούλιο για τις Μπαμπακιές.

Στον χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται όλη η αρχαιολογική περιοχή του Ρημόκαστρου

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια