Έχουμε όραμα και σχέδιο για την ανάπτυξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου

Έμφαση στην αξιοποίηση του φυσικού, πολιτιστικού και παραγωγικού κεφαλαίου των νησιών, για δημιουργία νέων εισοδημάτων και θέσεων εργασίας, για να κρατηθούν τα φώτα των επιχειρήσεων και των σπιτιών ανοιχτά στα νησιά, θα δώσει με σειρά δράσεων και έργων η Συμπαράταξη Πολιτών, επισημαίνει στον astraparis.gr ο επικεφαλής και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Γιάννης Σπιλάνης.

Προς τούτο υπάρχει η κατάλληλη ομάδα, η οποία – όπως τονίζει – απαρτίζεται από άτομα με επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή και αυτό τους διαφοροποιεί από τους κατ΄ επάγγελμα ασχολούμενους με την τοπική πολιτική της παράταξης της κας Χριστιάνας Καλογήρου, που διοικεί την Περιφέρεια.

Ο κ. Σπιλάνης στην συνέντευξή του, λίγο πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, για το αποτέλεσμα των οποίων είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, τονίζοντας στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στη Χίο ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο:

– Απορρίπτει επί της ουσίας όσα του προσάπτουν περί θεωρητικής προσέγγισης των πραγμάτων, λόγω της καθηγητικής του ιδιότητας, παραθέτοντας το έργο που πρακτικά έχει επιτελέσει.

– Περιγράφει πώς συγκροτήθηκε η Συμπαράταξη Πολιτών, εξηγώντας γιατί όσοι ήταν μαζί του στις προηγούμενες εκλογές δεν είναι στην ομάδα.

– Ξεκαθαρίζει ότι η παράταξη δεν είναι αρχηγοκεντρική και παρ΄ όλο που την υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι δεν έχει κομματική ταυτότητα.

– Επισημαίνει ότι τα νησιά σηκώνουν μεγάλο βάρος στο προσφυγικό και καταγγέλλει τους πατριδοκάπηλους που εκμεταλλεύονται για εκλογικά οφέλη το ζήτημα.

– Παραθέτει το όραμα και το σχέδιο τη Συμπαράταξης Πολιτών και πώς θα υλοποιηθεί.

Κατάλληλοι είναι όσοι ασχολούνται με τα προβλήματα των πολιτών

Λένε για τους καθηγητές ότι είναι καλοί για να διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο κι όχι για να ασχολούνται με την πολιτική. Εσείς θεωρείτε ότι ξεφεύγετε από αυτή την κατηγορία, μπορείτε να συνδυάσετε την θεωρητική σας κατάρτιση με πρακτική δράση στην δύσκολη περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου;

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν επαγγέλματα και ιδιότητες περισσότερο ή λιγότερο κατάλληλες για την πολιτική. Αντίθετα, υπάρχουν άτομα κατάλληλα και ακατάλληλα. Ακατάλληλα είναι εκείνα που προσπαθούν να αναδειχτούν μέσα από τη πολιτική και να επιβιώσουν, ασχολούμενοι με τα δικά τους προβλήματα και όχι με αυτά των πολιτών. Τα άτομα που ασχολούνται με την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων μέσα από αδιαφανείς, πελατειακές σχέσεις και όχι με το δημόσιο συμφέρον, με διαφανείς διαδικασίες πάνω στο τραπέζι. Κατάλληλα είναι τα άτομα που έχουν όραμα και θέλουν να δουλέψουν συλλογικά και να ηγηθούν ικανές ομάδες που θα φέρουν σε πέρας το πολύπλοκο έργο, όπως είναι αυτό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης κα είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες με τους φορείς της κοινωνίας.

Όσον αφορά την ερώτηση σας για μένα προσωπικά η πορεία μου στην πολιτική έχει δείξει ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου στην εφαρμοσμένη πολιτική, τόσο από τη θητεία μου στη ΓΓΑΙΝΠ (θέσπιση της ρήτρας νησιωτικότητας, δημιουργία προϋποθέσεων να απαλλαχθούν τα νησιά από τη μεταφορά νερού), αλλά και στην υποστήριξη του υπουργείου Ναυτιλίας στην γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, όσο και από την θητεία μου και τις προτάσεις που κατέθεσα στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο.

Πώς δημιουργήθηκε η Συμπαράταξη Πολιτών

Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι κανένας από την παράταξη της οποίας ήσασταν επικεφαλής στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές δεν είναι σήμερα μαζί σας, τουλάχιστον από τη Χίο και ενδεχομένως και από τα άλλα νησιά. Τι έγινε, πού πήγαν αυτοί οι άνθρωποι; Και ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της σχεδόν νέας ομάδας της οποίας ηγείσθε;

Όπως είναι γνωστό η Συμπαράταξη Πολιτών γεννήθηκε από την συνένωση διαφορετικών δυνάμεων Στις προηγούμενες εκλογές η ομάδα μου βασιζόταν σε μια πολιτική παράταξη που με είχε υποδείξει ως επικεφαλής και τότε δεν είχαμε καταφέρει να αναπτύξουμε συνεργασίες με άλλους πολιτικούς χώρους. Η τωρινή προσπάθεια ξεκίνησε εντελώς διαφορετικά, θα έλεγα από τη βάση. Μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο τρεις σύμβουλοι, η Γιούλα Αργυρούδη, η Μαρία Νικολάρα και εγώ διαπιστώσαμε ότι είχαμε κοινές θέσεις για πολλά από τα θέματα. Ξεκινήσαμε με αυτή τη βάση, διατυπώσαμε το όραμα μας και το πως θέλουμε να διοικήσουμε τη Περιφέρεια και σταδιακά την διευρύναμε σε άλλους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους (κοινωνική οικονομία, επιχειρηματική κοινότητα, συνδικαλιστικό χώρο κ.λπ.), με αποτέλεσμα να προκύψει η σημερινή ομάδα που αγγίζει πολλούς πολιτικούς χώρους και έχει ως συνδετικό το κοινό μας όραμα για το Βόρειο Αιγαίο.

Δεν είμαστε αρχηγοκεντρική ομάδα – Δεν έχουμε κομματική ταυτότητα

Την επιλογή της υποψηφιότητάς σας την κερδίσατε μετά από έναν σκληρό αγώνα απέναντι σε εκλεκτό και αυθεντικό εκφραστή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μήπως σας «κόβει» από αυτονομία και ανεξαρτησία κινήσεων και πολιτικής δράσης;

Όπως σας εξήγησα η ομάδα μας δεν έχει αρχηγοκεντρικό και προσωποπαγή χαρακτήρα, αλλά από την αρχή είχε συλλογικό χαρακτήρα και συνδετικό κρίκο το όραμά μας. Επίσης, αυτό που μας διαφοροποιεί από τις άλλες παρατάξεις είναι ότι εμείς ξεκινήσαμε διατυπώνοντας δημόσια το πολιτικό μας όραμα (συμμετοχική αυτοδιοίκηση, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, αλληλεγγύη για όλους) και με βάση αυτό προχωρήσαμε στο κάλεσμα όλων εκείνων των δημοκρατικών δυνάμεων και των ικανών προσώπων που ήθελαν να υπηρετήσουν αυτό το σχέδιο. Σχέδιο που έχει σαφή συμφωνημένα πολιτικά χαρακτηριστικά αλλά όχι κομματική ταυτότητα. Έτσι και θα συνεχίσουμε έχοντας ως βασικό στόχο να συμβάλουμε στην ικανοποίηση των αναγκών των πολλών μέσα από την ανάπτυξη της Περιφέρειας, σπάζοντας τον ιστό της αράχνης των μικρών και μεγάλων συμφερόντων που κρατά τις δυνάμεις των νησιών καθηλωμένες εδώ και χρόνια.

Πατριδοκάπηλοι εκμεταλλεύονται για εκλογικούς λόγους το προσφυγικό

Βρισκόμαστε στο 2019, τέσσερα χρόνια μετά την κορύφωση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Θεωρείτε ότι καλώς γίνονται όσα γίνονται, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και της περιφερειακής αρχής στα νησιά του Βορείου Αιγαίου; Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις;

Η χώρα, αλλά και ολόκληρη η Ε.Ε., ήταν εντελώς απροετοίμαστη για να διαχειριστεί αυτή τη κρίση που έτσι κι αλλιώς ξεπερνά τις δυνάμεις της. Δεν είχε σχέδιο εκτάκτων αναγκών, δεν είχε σχέδιο διαχείρισης μιας τέτοιας έκτασης κρίσης, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπιστούν μέχρι σήμερα αποτελεσματικά ούτε τα θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, ούτε η καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων να προστατευτούν ικανοποιητικά. Αυτή είναι, δυστυχώς, η πραγματικότητα. Η Συμπαράταξη Πολιτών έχει υπογραμμίσει ότι οι πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες που βιώνουμε στα νησιά έχουν δημιουργήσει έντονο φόβο, αλλά και πολύ θυμό. Ιδιαίτερα προς όλους εκείνους που έχουν δημιουργήσει τις προσφυγικές ροές και αρνούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές τους. Έχουν μετατρέψει ένα παγκόσμιο πρόβλημα σε ελληνικό και τοπικό με συνέπεια να αφήνουν τη διαχείριση του στις πλάτες των – για πολλούς λόγους, ιστορικούς αλλά και σύγχρονους – πολλαπλά ευαίσθητων τοπικών κοινωνιών. Κοινωνιών που παρ΄ όλα αυτά αντιμετωπίσαμε με υψηλό φρόνημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης τα κύματα των προσφύγων / μεταναστών, όταν προέκυψαν ως τσουνάμι στα νησιά μας και σήμερα αισθανόμαστε κουρασμένοι και θυμωμένοι που εξακολουθούμε να προσπαθούμε σχεδόν μόνοι μας μέσα σε ένα θολό τοπίο χωρίς ξεκάθαρες προοπτικές. Συνέπεια των παραπάνω είναι να αναπτυχθούν φοβικές και διχαστικές τάσεις στην κοινωνία, υποκινούμενες από πατριδοκάπηλες δυνάμεις που έχουν προφανείς εκλογικούς στόχους.

Ως Συμπαράταξη Πολιτών έχουμε δημόσια επαναλάβει:

– Την ανάγκη λειτουργίας των δομών μέχρι τα όρια της χωρητικότητάς τους.

– Την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών και των συνθηκών διαβίωσης όσων παραμένουν στα ΚΥΤ.

– Την ανάγκη παροχής στις μικρές αυτές «πόλεις» των προσωρινών κατοίκων όλων των αναγκαίων υπηρεσιών (π.χ. υγείας, τροφοδοσίας και διατροφής, τραπεζικές, ταχυδρομικές και επικοινωνιακές (wi-fi), κατάρτισης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού, δημιουργικής απασχόλησης κλπ) που έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος για να νιώθει άνθρωπος. Με τον τρόπο αυτό θα   περιοριστούν οι αναγκαστικές μετακινήσεις τους κάτω από τις οποιοσδήποτε συνθήκες, και θα ανακουφίσουν ταυτόχρονα τις ήδη προβληματικές, λόγω υποστελέχωσης, υπηρεσίες που παρέχονται στους μόνιμους κατοίκους.

– Την ανάγκη πολλαπλασιασμού των πρωτοβουλιών εκείνων που θα επιτρέψουν όχι απλά την λείανση των σχέσεων μεταξύ των τριών «κόσμων» που συμβιώνουμε σήμερα στα νησιά μας (κάτοικοι, πρόσφυγες – μετανάστες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών – εθελοντές – ΜΚΟ), αλλά και να αξιοποιήσουμε με τον θετικότερο δυνατό τρόπο αυτήν την «υποχρεωτική» συγκατοίκηση για όσο διαρκέσει.

– Τέλος την ανάγκη αξιοποίησης των εκτάκτων αναγκών που βιώνουμε για την αναβάθμιση όλων των υποδομών και των υπηρεσιών (οικονομικών, τουριστικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών) που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των νησιών μας μέσα από ένα συντεταγμένο σχέδιο.

Τι θέλουμε να κάνουμε – Πού διαφέρουμε με την Καλογήρου

Ποιά είναι τα βασικά σημεία της δικής σας πολιτικής που θα κάνουν την διαφορά στην πράξη έναντι της περιφερειακής αρχής της Χριστιάνας Καλογήρου;

Θα μπορούσα να υπογραμμίσω δύο βασικές διαφορές μας στο τρόπο αντίληψης του ρόλους της περιφέρειας και της πολιτικής γενικότερα, που έχουν όμως άμεση επίπτωση στους πολίτες των νησιών μας:

– Η πρώτη αφορά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και πώς επιλέγουμε να τον υπηρετήσουμε. Εμείς – με δεδομένο ότι η βασική αρμοδιότητα της περιφέρειας είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός – έχουμε όραμα με στόχους και σχέδιο για να το υλοποιήσουμε, μέσα από μια δέσμη δράσεων και έργων που αλληλοσυμπληρώνονται, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση του φυσικού, πολιτιστικού και παραγωγικού κεφαλαίου των νησιών για δημιουργία νέων εισοδημάτων και θέσεων εργασίας για να κρατήσουμε τα φώτα των επιχειρήσεων και των σπιτιών ανοιχτά στα νησιά μας. Η κα Καλογήρου πολιτεύτηκε την 5ετία που πέρασε με την λογική του «ό,τι και αν τύχει», δίνοντας αποκλειστική έμφαση σε αποσπασματικά έργα, με ιδιαίτερη έμφαση στις εργολαβίες δρόμων και τους καθαρισμούς χειμάρρων (80% των έργων που εκτέλεσε) και σε «εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα» με εμφανές το άρωμα των πελατειακών σχέσεων. Τα αποτελέσματα του έργου αυτού είναι εμφανή και στον τελευταίο πολίτη των νησιών μας.

– Η δεύτερη βασική μας διαφορά είναι ότι εκείνη και η ομάδα της αποτελείτο από επαγγελματίες της τοπικής πολιτικής ζωής, που δεν ενδιαφέρονται για τα νησιά και τους πολίτες τους, αλλά για την προσωπική τους επιβίωση. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των αντιπεριφερειαρχών και άλλων προβεβλημένων στελεχών της διεκδικούν σ’ αυτές τις εκλογές την εκλογή τους είτε σε δημοτικά ψηφοδέλτια, είτε σε αντίπαλα προς την κα Καλογήρου ψηφοδέλτια. Η δική μας ομάδα απαρτίζεται από άτομα με επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή. Έχουμε δεξιότητες που μπορούν να συμβάλουν στις διάφορες πτυχές της βελτίωσης της ελκυστικότητας των νησιών και να υποστηρίξουμε δράσεις στους τομείς του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της ποιότητας ζωής κ.λπ. Εμείς θέλουμε και μπορούμε να συμβάλλουμε στην υλοποίηση μιας άλλης πολιτικής.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια