Έφυγε από τη ζωή ο Χιώτης πανεπιστημιακός Στέργιος Φασουλάκης

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε απ’ τη ζωή χθες το βράδυ στην Αθήνα ο συμπατριώτης μας πανεπιστημιακός καθηγητής Στέργιος Φασουλάκης.

Ο Στέργιος Φασουλάκης γεννήθηκε στους Βαβύλους το 1933, μετά από μια δεκαετή θητεία στη μέση εκπαίδευση και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Λονδίνου (1969-1972), όπου εκπόνησε το διδακτορικό του, εκλέχθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία δίδαξε πάνω από 25 χρόνια.

Παράλληλα, δίδαξε για δύο ακαδημαϊκά έτη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εργάστηκε ερευνητικά στο Λονδίνο, την Οξφόρδη, το Κεντ, το Παρίσι, την Αθήνα, τη Χίο, τα Χανιά κ.ά. Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και δημοσίευσε πληθώρα μελετών για τον Κοραή, τον διαφωτισμό κ.ά. Μετά την παραίτησή του από το πανεπιστήμιο, εργάσθηκε για έξι χρόνια ως επιστημονικός σύμβουλος του εβδομαδιαίου περιοδικού “Ιστορικά”.

Έργα του Στέργιου Φασουλάκη. είναι τα εξής, σύμφωνα με εργασία που επιμελήθηκε ο φιλόλογος Γιώργης Κωνσταντινίδης.

  1.  Άτακτα, τόμοι Α,Β,Γ,Δ,Ε1 επιμέλεια – εισαγωγή, έκδοση Άλφα Πι (1991 έως 2012).
  2. Άρθρο του δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά του Συνεδρίου «Κοραής και Χίος», Χίος 11 έως 15 Μαϊ 1983
  3. Αδαμ. Κοραής, βίος και έργαΜ.Ι.Ε.Τ., (ο Ανδρ. Μάμουκας και το Κοραϊκό έργο), Αθήνα 1989.
  4. Εισαγωγή στις χιακές σπουδές: βιβλιογραφικός οδηγός, Ανέμη, ψηφιακή βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών, 1992.
  5. Αριστεύς Φρίξος, Ταξίδια εις Χίον, (αφήγημα – πίνακες), επιμέλεια Στέρ. Φασουλάκη (Βιβλιοθήκη Κοραή Χίου, Χίος 2002).
  6. Είχε την επιμέλεια  στην επανέκδοση της Χιακής Λαογραφίας του , Στυλ. Βίου, έκδοση Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου.
  7. Επίσης είχε την επιμέλεια: Στυλ. Βίου, Χιακά σκωπτικά ανέκδοτα και παραδόσεις, επιμέλεια Στέρ. Φασουλάκη, (Χίος, Άλφα Πι 2006).
  8. Φασουλάκης Στέργιος, Τέσσερα κι ένα βότσαλα στη λίμνη. Επιφυλλίδες παιδείας. Εικονογράφηση Νίκος Γιαλούρης, (Χίος, Άλφα Πι, 2007).
  9. Φασουλάκης Στέργιος, Μαρτοπούλουδα. Υπερόριες επιφυλλίδες με εικονογράφηση Νίκου Γιαλούρη, επίσης(1η έκδοση Χίος, Άλφα Πι 2007).

10.  Συμμετέχει στο συλλογικό τεύχος: Η Ελλάδα στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, «Όχι»! που κοινοποιήθηκε – διανεμήθηκε με την Ελευθεροτυπία 26-10-2007.

11.  Επιμελείται την έκδοση του επίσης συλλογικού έργου: Ιστορικές φυσιογνωμίες και λογοτεχνικοί χαρακτήρες, αφηγήματα(Χίος, Άλφα Πι,  2007).

12.  Συμμετέχει με άρθρο του στο συλλογικό έργο: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, το σφαγείο πενήντα (50) εκατομμυρίων ανθρώπωνΕλευθεροτυπίας«Ιστορικά», 07-09-2008, που διανεμήθηκε δωρεάν.

13.  Δημοσίευσε τα «Ελληνοευρωπαϊκά, έξι(6) ιστορικές μελέτες», (1η έκδοση Χίος,   Άλφα Πι, 2010).

14.  Μία ακόμη μελέτη του με τίτλο: «Μια ασυμπλήρωτη βιβλιοθηκονομική προσπάθεια του Νικόλαου Πολίτη» δημοσιεύτηκε στα πρακτικά του διεθνούς Συνεδρίου που είχε θέμα: Ο Νικόλαος Πολίτης και το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας (Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών, 2012).

Άλλες μελέτες, έργα και άρθρα.

  1. Ο εκ Βροντάδου πλοιογράφος Αριστείδης Γλύκας (βιογραφικό του σημείωμα), Αθήνα 1968
  2. «Σύντομος έκθεσις περί του αρχείου Κ. Αμάντου», Αθήναι 1973.
  3. Ο Στέφανος Καββάδας και οι κώδικες της Χίου, Αθήναι 1980.
  4. Σύμμεικτα Κοραϊκά στη Βιβλιοθήκη της Βουλής
  5.          «            «                     «                       «       Λένορμαν
  6. Ο Καλλίν. Κρεατσούλης στην Ιταλία, βρες στη Βιβλ/κη της Βουλής Λένορμαν, 1981.
  7. Κων. Νικολόπουλος, Athenee de Paris και Byron, Εταιρ. Πελοπ/κών Σπουδών, βρες Βιβλ/κη Βουλής Μπενάκειος.
  8. Βιβλιοκρισίες, Ιστορ. Εθνολ. Εταιρ. της Ελλάδος, 1981.
  9. Στο περιοδικό ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΑ, άρθρο με θέμα: το ηλεκτρονικό βιβλίο.

10.  «Οι επιπτώσεις των καϊρικών στα εκπαιδευτ. ζητήματα της Χίου», στα Πρακτικά Α΄Κυκλαδολογικού Συνεδρίου, τα περί Άνδρου 1993.

11.  Το 2012 με άλλους επιστήμονες συνέγραψε το 5τομο Φιλοσοφικό- Κοινωνιολογικό Λεξικό.

12.  Άρθρο με θέμα «περί τον Χρυσόστομο Σμύρνης»  δημοσιεύεται στο  περιοδικό Η ΜΕΛΕΤΗ (Ιούνιος 2013).

13.  Το λογοτεχνικό ξεκίνημα του Ηλία Ηλιού, ανάτ. του περιοδ. Η ΜΕΛΕΤΗ , Αθήνα 2015.

14.  Ο κ Στέργιος προλογίζει ακόμη μαζί με το Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο (Αντωνόπουλο) το βιβλίο του Ιγκόρ Αντρέγιεφ: Λεονίτ Λεσένκο (δοκίμια ρωσικής ιστορίας, μετάφρ. Νατ. Νικολάου, Π. Καλογερόπουλος), «εν πλω» Δεκ 2015. (είναι η ιστορία του ρωσικού κράτους από την ίδρυσή του ως την περεστρόικα).

15.  Δημοσίευσε ακόμη: a byzantine family: the Gabrades, an additional note υπό Bryer στο περιοδικό Βyzantinoslavica. Μελέτη γι’ αυτή την οικογένεια.

16.  Τρεις επιστολές του Αλ. Πασπάτη προς τον Κων/νον Σάθαν: δημοσίευση σε επιστημον. Περιοδικό.

17.  «Κοραής και Sue» μια ακόμη επιστολή που εξέδωσε ο Στέργιος.

18.  Αγγλικόν Θέατρον και Ελληνική Επανάστασις: πώς η Ελλην. Επανάσταση επηρέασε άμεσα τα φιλελληνικά αισθήματα Βρετανών. Γράφτηκαν και θεατρικά έργα με φιλελληνικό πνεύμα. Η έρευνα είχε αυτό το περιεχόμενο.

19.  «Ευκαρπίας έπαινος» είναι ο τίτλος ενός τόμου για να τιμηθεί ο καθηγητής Παναγ. Μαστροδημήτρης. Ένα από τα θέματα του βιβλίου είναι και το «ύφος και ιδεολογία του Αδαμ. Κοραή» του δικού μας Στέργιου.

20.  Τελευταία εκδόθηκε: Κων/νου Αμάντου, Πολιτικά και Ιστορικά Δοκίμια, «Άλφα Πι» 2015, που διανεμήθηκε στο Συνέδριο για τον Άμαντο πρόσφατα.

Διαλέξεις.

  1. Εκδήλωση στην παλιά Βουλή για τα 5 χρόνια του Ε Ιστορικά (20-10-2004), ως σύμβουλος της έκδοσης.
  2. Στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών (23-03-2009) με θέμα: «Επανάσταση και Παιδεία στη ζωή και το έργο του Αδαμάντιου Κοραή».
  3. Εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Κηφισιάς (29-11-2015), ομιλία με θέμα: «Η Απελευθέρωση της Χίου, ιδιαιτερότητες, συμβολές, αποτελέσματα».

ΠΗΓΗ: ALITHIA.GR

Δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Χίου

Με συναισθήματα βαθιάς και ειλικρινούς θλίψης πληροφορηθήκαμε την απώλεια του σεβαστού καθηγητή Στέργιου Φασουλάκη.

Ο Στέργιος Φασουλάκης υπήρξε για πολλά χρόνια ένας από τους πρωταγωνιστές της πνευματικής ζωής του τόπου μας. Με το πολυσχιδές και μεγάλο σε εύρος έργο του συνέβαλε αποφασιστικά στην επαφή μας με την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, ως ακούραστος ερευνητής, ως ιστορικός και ως πνευματικός άνθρωπος ο Στέργιος Φασουλάκης αφήνει στη Χίο ανυπολόγιστης αξίας παρακαταθήκη.

Η Χίος υποκλίνεται στον καθηγητή Στέργιο Φασουλάκη. Χρέος μας είναι τον τιμήσουμε αλλά πάνω απ’ όλα να τιμήσουμε το έργο του και την προσφορά του. Τα ειλικρινή και βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ