Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 48 ετών η δικαστικός Μαρία Τομπάζη

Έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 48 ετών η επί πολλά χρόνια πρόεδρος πρωτοδικών Χίου Μαρία Τομπάζη, μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, όπως έγινε γνωστό στη Χίο το πρωί της Πέμπτης 23 Ιανουαρίου 2020.

Η κηδεία της θα γίνει από την ιερό ναό Παναγίας Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Ωραιόκάστρο Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020.

Ψήφισμα από τον Δικηγορικό Σύλλογο

Ψήφισμα για τον θάνατο της Μαρίας Τομπάζη εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου μετά από έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου.

Το ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στη Χίο, σήμερα 23 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.30 π.μ. συνήλθαν εκτάκτως τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου στα γραφεία του Συλλόγου επί τω αγγέλματι του θλιβερού γεγονότος του θανάτου της   αξιότιμης Προέδρου Πρωτοδικών Χίου Μαρίας Τομπάζη κατά τη χρονική περίοδο από  τον  Σεπτέμβριο 2014  έως τον Ιούνιο 2019, και αποφάσισε:

1. Να μεταβεί αντιπροσωπεία  από το Δ.Σ. και από συναδέλφους δικηγόρους στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και να συνοδεύσει την επικήδεια εκφορά της.

2.Να διατεθεί  αντί στεφάνου στη μνήμη της, το ποσό των 300,00 ευρώ υπέρ της «Κιβωτού του Αιγαίου-Κιβωτού του Κόσμου» .

3.Τη σύνταξη του παρόντος ψηφίσματος , την εκφώνησή του από την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου στην τελετή της κηδείας της , τη δημοσίευση αυτού στο τοπικό τύπο  του νησιού και την επίδοσή του στην οικογένειά της.

«Η εκλιπούσα  υπηρέτησε ως πρόεδρος του Πρωτοδικείου Χίου από  τον Σεπτέμβριο  2014 έως   τον Ιούνιο του 2019. Η Μαρία Τομπάζη  έφερε έναν άλλο «αέρα» στο επαρχιακό μας πρωτοδικείο , ένα κοσμοπολιτισμό  και μια αύρα , που δύσκολα συναντάς στο δικαστικό σώμα. Ως πρόεδρος με διοικητικά καθήκοντα αναζητούσε πάντοτε λύσεις στα προβλήματα που ανέκυπταν με τα συνήθη κενά σε δικαστές και υπαλλήλους ενώ την απασχολούσε και εργαζόταν για τη συνέχεια του νέου δικαστικού μεγάρου και την όποια υποστήριξη του υφιστάμενου πρωτοδικείου. Είχε ένα δικό της τρόπο στο να ζητήσει πράγματα από τους δικαστικούς υπαλλήλους  που θεωρούσε συναδέλφους της ,έχοντας μαζί τους μια σχέση φιλίας ,που δεν αλλοίωνε σε τίποτα την επίδοσή τους ,για εργασία.

Εμάς τους δικηγόρους μας θεωρούσε συνεργάτες και συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, ενώ η επικοινωνία  μας ήταν πάντοτε άνετη , φιλική και άμεση με όλους τους συναδέλφους που μπορούσαν να θέτουν υπόψη της ελλείψεις που παρουσιάζονταν προκειμένου αυτές –εάν ήταν δυνατό- να αναπληρωθούν. Φεύγοντας τον Ιούνιο 2019 χάρισε στον Δικηγορικό Σύλλογο Χίου, μια σειρά βιβλίων ακριβών εκδόσεων, μικρή επιτομή της αγάπης της ,για τη συνεργασία μας. Το γραφείο της πρόεδρου ήταν πάντα ανοικτό για τον καθένα των συναδέλφων, χωρίς διάκριση, προκειμένου να αποφευχθούν αρρυθμίες που συχνά πυκνά προέκυπταν. Δεν δίστασε να προσέρχεται ακόμη και σε εκφωνήσεις στο Ειρηνοδικείο ,όταν το τελευταίο είχε μείνει με μία μόνο ειρηνοδίκη προκειμένου να συνδράμει στη περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων.

Ως άνθρωπος και ως γυναίκα συνδύαζε μια ακαταμάχητη γοητεία με μια αύρα  καταδεκτικότητας και  καλωσύνης,  στοιχεία που της προσέδιδαν μια αντισυμβατικότητα πιθανόν για τα δικαστικά δεδομένα, μια αντισυμβατικότητα που τόσο αγάπησαν οι συνάδελφοι δικηγόροι, οι δικαστικοί υπάλληλοι  , ή ίδια η νησιωτική κοινωνία που έδειξε εν τέλει πόσο ανοικτή είναι στην ουσία της και την αγκάλιασε με αγάπη. Ωστόσο  αυτή  η δύναμη του ωραίου χαμόγελου , η λάμψη  των  ματιών της και η όλη η παρουσία της, εν ταυτώ  την έκαναν και ευάλωτη σ ένα σύστημα που χρειάζεται να δουλέψει πολύ ακόμη για να σταθεί στην ουσία των πραγμάτων  και όχι στα επιφαινόμενα , χρειάζεται να πάρει λίγο από τη «γενναιοδωρία» που τόσο χαρακτήριζε την Μαρία Τομπάζη, αφού «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο».

Συγκλονισμένος και  ο πρόεδρος του  Πρωτοδικείου Χίου Ευσ. Μερκούρης και οι σήμερα υπηρετούντες στη Χίο δικαστές από την  ξαφνική απώλεια της συναδέλφου τους , εκφράζουν μαζί με τους δικηγόρους τη βαθειά οδύνη τους, για την πρόεδρο που υπηρέτησε για μια πενταετία στο πρωτοδικείο του νησιού μας και που ανέπτυξε  μια φίλεργη δράση στη τοπική κοινωνία μας.

Η πρόεδρος Μαρία Τομπάζη ταξίδεψε μ ένα δικό της αυθεντικό τρόπο στη δικαιοσύνη, στο διοικείν, στη κοινωνία ,στο κόσμο και  στους ανθρώπους ,στο ίδιο το νησί μας που τόσο αγάπησε  και   μέσα από τα μοναδικά μάτια της ταξίδεψε και μας « θάλασσες , μέσα στα μάτια σου θάλασσες και μας ταξίδευες κι έλεγες: «ένα ποτήρι θάνατο θα πιώ απόψε να μεθύσω ,σε μονοπάτι αδιάβατο θα βγώ,  θα βγώ να σε ζητήσω»

Μαρία , απ τη γειτονιά των αγγέλων να ξέρεις ότι πάντα η παρουσία σου, η δική σου αύρα να σε αισθανθούμε  σαν τη αγαπημένη μας πρόεδρο διαχρονικά και σαν φίλη, σαν τη δική μας Μαρία, πάντα θα μας συντροφεύεις κάπου ανάμεσα σε δίκες, διηγήσεις, στοχεύσεις συλλογικές και σε μνήμες.

Εκ μέρους των δικηγόρων της Χίου σε αποχαιρετούμε με συγκίνηση και ανείπωτη λύπη σε τούτο το τραγικό χαιρετισμό της αγάπης μας και των ευχών μας, νάναι το ταξείδι σου γαλήνιο  και ειρηνικό στους ουρανούς.

Ας είναι αιωνία η μνήμη σου.

 

Η   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Η  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ανθίππη Μιλ. Ζαννάρα                                                               Κατια Χούλη

Δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνου

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την αδόκητη απώλεια της τέως προέδρου πρωτοδικών Χίου Μαρίας Τομπάζη.

Η Μαρία Τομπάζη υπηρέτησε για σειρά ετών τη δικαιοσύνη με ήθος και συνέπεια. Αγάπησε πραγματικά τη Χίο και τους ανθρώπους της και συνδέθηκε με τον τόπο μας με δεσμούς φιλίας και εκτίμησης.

Στους οικείους της εκφράζω τα ειλικρινή και βαθιά μου συλλυπητήρια.

Δήλωση του δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη

Απερίφραστη οδύνη και πόνο ψυχής προκάλεσε η είδηση του χαμού της πρώην προέδρου πρωτοδικών Χίου, Μαρίας Τομπάζη. Η Μαρία Τομπάζη υπήρξε μία ιδιαίτερη περίπτωση δικαστικού που πέραν του ήθους, της υψηλής αίσθησης καθήκοντος, της πίστης σε υψηλά ιδανικά, υπήρξε αγωνίστρια, εμφορούμενη με την ιδέα της ανόθευτης δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού, με έγνοια για το συνάνθρωπο και αξιοσημείωτο το σεβασμό της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο πρόωρος και άδικος χαμός της καθιστά το δικαστικό κόσμο φτωχότερο.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς, τους οικείους και φίλους της.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια