Εγκαταλελειμμένες πηγές – τοπόσημα του Βροντάδου, καταγγέλλει ο Σκούφαλος

Σε οικτρή κατάσταση έχουν περιέλθει πηγές – σημεία αναφοράς, στην περιοχή του Βροντάδου και συγκεκριμένα οι πηγές της Κλειδούς και τα Βρυσάκια, στον Άγιο Μακάριο, επισημαίνει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Χίου και δημοτικός σύμβουλος κ. Μάρκος Σκούφαλος.

Στην επιστολή του προς τον δήμαρχο Χίου κ. Μανώλη Βουρνού και την διοίκηση της ΔΕΥΑΧ, τονίζει ότι «για μας τους Βρονταδούσους υπάρχουν σημεία του τόπου μας που εκτός από τα φυσικά στοιχεία που αναβλύζουν, αναβλύζουν και οι ψυχές των προγόνων μας με τις ιστορίες, τα ήθη και τις παραδόσεις μας. Οι «αγελούδες» μας και στις δυο τοποθεσίες που θα αναφερθούμε, έχουν πάψει προ πολλού το τραγούδι τους και τους χορούς τους.

Προσφάτως επισκέφθηκα την περιοχή της Μέσα Κλειδούς με τάξη του σχολείου μας και είδα την οικτρή κατάσταση που έχει περιέλθει η πηγή και ως προς την υποδομή της, που ποτέ δεν ήταν η αντίστοιχη του τοπίου που την περιβάλλει, πλην των πολύ παλιών ετών του λιθόκτιστου υδραγωγείου, της πελεκητής βρύσης με το σταυρό κ.λπ.

Η μυρωδιά του νερού αφόρητη, πιθανόν λόγω του ακαθάριστου της πηγής και του υδρόθειου που δημιουργεί ενδεχομένως, εικόνα εγκατάλειψης γενικώς, που δεν είμαι ειδικός για να γνωρίζω τις επιπτώσεις και στη δεξαμενή της νέας Κλειδούς που υδρεύεται ο Βροντάδος και η Χίος με πόσιμο νερό.

Το άλλο σημείο αφορά στην περιοχή του Αγ. Μακαρίου την παλιά βρύση που υπήρχε -τα λέγαμε και «Βρυσάκια», κάτω από το σπίτι του αείμνηστου Ζαννή Ρε- και παραμένει εγκαταλελειμμένη από χρόνια, έχουν κλαπεί οι πέτρινες γούρνες και φυσικά οι βρύσες. Είναι στη διαδρομή που πέρασαν τα ελληνικά στρατεύματα για να ανέβουν στο Αίπος, παραμένει κι αυτή κουφάρι από μνήμες αλλά και δείγμα του πολιτισμού μας.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση ζητάμε να επιληφθείτε των παραπάνω θεμάτων που θέσαμε και να λάβετε υπόψη ότι το πρώτο αφορά τα ζητήματα υγείας του λαού, άρα έχει και χαρακτήρα επείγοντος (καλλιέργεια της πηγής)».

vrisakia

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια