Εκατό εκατομμύρια ευρώ

Του Μιχ. Φυτούση

Πιο συγκεκριμένα 116.000.000,00 € μόνο για ένα έργο, στη γειτονική μας Λέσβο, πρόκειται για ένα φράγμα στην περιοχή “ΤΣΙΚΝΙΑ” που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι έτοιμο προς δημοπράτηση.

     Είναι μια πραγματικότητα, διασταυρωμένη, από τον προϊστάμενο & συντοπίτη μας κ. Γιώργο Πλακωτάρη στην πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί μας, για ενημέρωση των αρμοδίων, επί των δυνατοτήτων του ΝΕΟ ΕΣΠΑ 22-27.

     Πραγματικότητα είναι, επίσης διασταυρωμένη, ότι η γειτονική μας Λέσβος διαθέτει ένα οδικό δίκτυο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, πολλών εκατομμυρίων, που εμείς δεν  βλέπουμε ούτε στον ύπνο μας.

     Τι είναι τέλος πάντων τα εκατομμύρια στην Λέσβο; Μαρουλόφυλλα;

     Από την πρόσφατη και πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωσή του, κρατώ τα τελευταία λόγια του Προϊσταμένου της κ. Γιώργου Πλακωτάρη, “δεν θέλω να ακούω πλέον για λεφτά ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ”.

    Και εδώ αρχίζει ο προβληματισμός, γιατί και μελέτες υπάρχουν, γιατί δεν προχωρούν;

     Εγώ με βεβαιότητα μπορώ να αναφέρω μερικές πολύ σημαντικές μελέτες, που έτυχε να γνωρίζω & βρίσκονται στα ράφια, πιθανότατα με πολλές άλλες.

  1. Δρόμος Ανάβατος-Φλώρι 18 χιλ. ΧΙΟΥ-ΒΟΛΙΣΣΟΥ ενώνει την Ανατολική με την Δυτική Χίο & μελέτη έτοιμη επί Δημαρχίας Δ. Παπαληού στον Δήμο Ομηρούπολης.
  2. Φράγμα ΚΟΝΤΟΥ ένα έργο αναγκαίο, που θα λύσει το Υδρευτικό-Αρδευτικό, της Ν. Χίου, μελέτη από την εποχή Δήμου Μαστιχοχωρίων.
  3. Λιμάνι & Προβλήτα στην περιοχή του Αεροδρομίου, τουλάχιστον η προβλήτα είναι αναγκαία & για τα κρουαζιερόπλοια & για να αποσυμφορηθεί το λιμάνι μελέτη έτοιμη από την εποχή που Νομάρχης ήταν ο Π. Λαμπρινούδης.
  4. Κ.λ.π. – κ.λ.π – κ.λ.π……….

Τέλος επειδή είναι πλέον ολοφάνερο ότι τουλάχιστον, σε σχέση με την Λέσβο, έχουμε μείνει πολύ πίσω & είναι πολύ ανησυχητικό, ότι στην πόλη αυξάνονται συνεχώς τα ετοιμόρροπα, τα ΠΩΛΕΙΤΑΙ & ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ…. Ακόμη και μαγαζιά, που κάποτε πλήρωνες αέρα για να τα ενοικιάσεις, σήμερα μένουν ανοίκιαστα.

     Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει πριν είναι αργά….

     Μήπως κάτι δεν κάναμε ή δεν κάνουμε καλά;