Εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης για τα 200 χρόνια των σφαγών της Χίου

Εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης για τα 200 χρόνια από τις μεγάλες σφαγές της Χίου, το 1822, θα διοργανώσει ο δήμος Χίου, σύμφωνα με τη απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018.

Η πρόταση που κατέθεσε επί τούτου ο κ. Σταύρος Μιχαηλίδης προέβλεπε έναν συνδυασμό προβολής των ιστορικών γεγονότων και της φιλελληνικής κίνησης ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού, αλλά και ταυτόχρονα προβολή του νησιού και προώθηση του τουριστικού του προϊόντος.

Από τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους που έλαβαν τον λόγο (Μάρκος Σκούφαλος, Ηλίας Κλεισσάς, Δέσποινα Τσαρδάκα) επισημάνθηκε μεν η ανάγκη να τιμηθούν οι νεκροί και να γίνει ένα ιστορικό – επιστημονικό συνέδριο, αλλά επ΄ ουδενί να εμπλακεί η ιστορία και οι σφαγές με την προβολή του τουρισμού της Χίου.

Η τοποθέτηση σε ορθολογική βάση του θέματος οδήγησε σε αναδίπλωση και τον δήμαρχο Χίου κ. Μανώλη Βουρνού, που αρχικά είχε αναφανδόν ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας γκάμας εκδηλώσεων και στόχευσης και εν τέλει πρότεινε την διεξαγωγή ιστορικών – επιστημονικών εκδηλώσεων μνήμης.

Στην επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε προκειμένου να επεξεργασθεί στοιχειωδώς προτάσεις και κατευθύνσεις των εκδηλώσεων, για τις οποίες θα εργασθεί η οργανωτική επιτροπή, που θα συγκροτηθεί, αποφασίσθηκε να μετέχουν οι: Βιβή Ποταμούση, ως πρόεδρος, Σταύρος Μιχαηλίδης, Γιώργος Κερμπάτσος, Ηλίας Κλεισσάς, Φραγκούλης Κυλαδίτης, ενώ θα προταθεί να συμμετέχουν και οι Μιχάλης Βαρλάς, Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη, Στέλλα Τσιροπινά και Κώστας Φραγκομίχαλος.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια