Εκδήλωση – καμπανάκι κινδύνου από τις εξορύξεις αντιμονίου στη Χίο (βίντεο & φωτό)

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χίου ειπώθηκαν απόψε, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024, επιστημονικές αλήθειες, περιβαλλοντικές ανησυχίες, ιατρικές προειδοποιήσεις, προτάσεις πραγματικής ανάπτυξης, αλλά κυρίως εκφράσθηκαν από απλούς πολίτες αγωνίες για τους κινδύνους από την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού για εξορύξεις αντιμονίου στην Βόρεια Χίο.

Έτσι, η ενημερωτική εκδήλωση, που οργάνωσε η Πρωτοβουλία ενάντια στις εξορύξεις αντιμονίου, με αφορμή την λήξη της δημόσιας διαβούλευσης το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ήταν ένα ακόμα λιθαράκι στην καθημερινά ογκούμενη αντίθεση της χιακής κοινωνίας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, με τις πλάτες – όπως και σήμερα επισημάνθηκε – της δημοτικής αρχής Χίου.

Ο κ. Σωτήρης Παραδείσης, διευθυντής στο σχολείο της Βολισσού, που άνοιξε την εκδήλωση αναφέρθηκε συνολικά στον αγώνα και στην ανάγκη επιβίωσης της Αμανής.

Ο κ. Γιάννης Μακριδάκης, εκπρόσωπος του Επιμελητείου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χίου (ΕΠΠΟΧΙ) αποδόμησε συστηματικά όλα τα επιχειρήματα του ΥΠΕΝ, με στοιχεία που προέκυψαν από τον δημόσιο διάλογο για το θέμα των εξορύξεων.

Η κα Σεβαστή Πειραντάκου, δικηγόρος (την εισήγησή της διάβασε η κα Μαρία Κέρογλου), αναφέρθηκε σε υπέρμετρα επώδυνες για το Δημόσιο προβλέψεις της σύμβασης μίσθωσης του μεταλλευτικού χώρου.

 

Ο κ. Δημήτρης Τσούχλης, περιβαλλοντολόγος, έθεσε με συγκεκριμένα στοιχεία τους περιβαλλοντικούς κινδύνους του εγχειρήματος, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να ανοίξει η πόρτα για αυτή την δραστηριότητα και να αλλάξει ο προσανατολισμός για την ανάπτυξη της Αμανής.

Ο κ. Σπύρος Γανιάρης, διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Χίου, επεσήμανε τους μείζονες κινδύνους για την υγεία από τις εξορύξεις του ιδιαιτέρως τοξικού ορυκτού του αντιμονίου.

Η κα Μαίρη Φραγκάκη, μεταλλειολόγος, ανέλυσε συστηματικά όλες τις διαδικασίες εξόρυξης, την διαχείριση των απορριμμάτων και τους κινδύνους από την σκόνη για την υγεία του πληθυσμού σε όλο το νησί και το περιβάλλον, καθώς και στους κινδύνους για τα υδατικά αποθέματα της ευρύτερης περιοχής.

Η κα Ελένη Κατσαρού, εκπρόσωπος της “Θέρμαι Αγιασμάτων”, αναφέρθηκε στα ιαματικά λουτρά της περιοχής, επεσήμανε τους κινδύνους για τις πηγές και τόνισε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά για μιάς άλλης, ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ενδιαφέρον και είδηση περιείχε η τοποθέτηση της κας Μαρίας Φαφαλιού, δημοτική σύμβουλος και εποχική κάτοικος Λεπτοπόδων, η οποία κατέρριψε τους ισχυρισμούς περί κοινωνικής συναίνεσης των κατοίκων, ανακοινώνοντας ότι έχουν συλλεγεί 245 υπογραφές κατά των εξορύξεων από ανθρώπους που έχουν άμεση κοινωνική σχέση και εξάρτηση από τα Λεπτόποδα και τα Αγιάσματα.

Μανώλης Καρυάμης, πρόεδρος της Νέας Ποταμιάς

Παντελής Κουνιάδης

 

Ευγενία Ασλανίδη

 

Διομήδης Τζιώτης

 

Σωτήρης Θεοδώρου

 

Την αγωνία τους για το επικίνδυνο εγχείρημα και το μέλλον της περιοχής της Αμανής, που πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, μετέφεραν οι κ.κ. Μανώλης Καρυάμης, πρόεδρος της Νέας Ποταμιάς, Παντελής Κουνιάδης από τον Κέραμο, η κα Ευγενία Ασλανίδη από τα Κουρούνια και οι κ.κ. Διομήδης Τζιώτης και Σωτήρης Θεοδώρου από την Βολισσό.

Γιώργος Αμπαζής

 

Σταμάτης Κάρμαντζης

 

Κώστας Τριαντάφυλλος

 

Κώστας Βεργίνας

 

Σε επίπεδο πολιτικών εκπροσώπων μίλησαν και εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ., ο επικεφαλής της Σύμπραξης Δημιουργίας κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο επικεφαλής της Συμμαχίας Αξιών κ. Κώστας Τριαντάφυλλος και ο δημοτικός σύμβουλος της Σύμπραξης Δημιουργίας κ. Κώστας Βεργίνας.

Η εκδήλωση έκλεισε με την έγκριση ψηφίσματος αντίθεσης στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τις εξορύξεις αντιμονίου στη Χίο. Αναλυτικά, το ψήφισμα έχει ως εξής:

Η τοπική κοινωνία δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την Αμανή μεταλλευτική περιοχή αλλά τόπο ήπιας ανάπτυξης όπως προβλέπεται στα ΣΧΟΑΠ και όπως τον οραματίζονται οι κάτοικοι. 

Δεν δίνουμε την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση για τις εξορύξεις και καλούμε το ΥΠΕΝ να ακυρώσει το παρόν σχέδιο. 

Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι/ες να να αντισταθούμε με κάθε τρόπο. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ