Εκκενώνουν άρον – άρον τα νησιά από πρόσφυγες

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 00:27 (Κυριακή) Σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες από το λιμεναρχείο Χίου, το επιβατηγό «Tera Jet» εκτιμάται ότι θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Χίου περί τη μία μετά τα μεσάνυχτα, με λίγο περισσότερους από 1000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το πλοίο έχει προορισμό το λιμάνι του Σκαραμαγκά, δεδομένου ότι η κατάσταση στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται εκεί.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:44 (Σάββατο)

Σε εκκένωση της Χίου και των άλλων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου οδηγεί η εφαρμογή, από την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για την επαναπροώθηση των προσφύγων και μεταναστών, που προέρχονται από τα τουρκικά παράλια.

Η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή, εφαρμόζει το σχέδιο η 20ή Μαρτίου 2016 να βρει τα νησιά με καθόλου ή ελάχιστους πρόσφυγες και μετανάστες και να αρχίσει κανονικά η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, που προβλέπει – μεταξύ άλλων – επαναπροώθηση ακόμα και των Σύριων προσφύγων, στη βάση της αρχής ένας προς έναν. Δηλαδή, για κάθε επαναπροώθηση ένας Σύριος θα εγκαθίσταται σε χώρες της Ε.Ε. κατευθείαν από την Τουρκία.

metanastes023

Δυσκολίες να γεμίσουν τα πλοία

Στη Χίο το ταχύπλοο επιβατηγό «Tera Jet» άρχισε από το πρωί του Σαββάτου, 19 Μαρτίου 2016, να επιβιβάζει κόσμο για τον Πειραιά και αναμένεται να αποπλεύσει ευθύς ως δοθεί η σχετική εντολή από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εκδοθεί περί τα 1000 εισιτήρια και μάλλον εκεί θα κλείσει – αφού δεν υπάρχουν άλλοι χωρίς εισιτήρια – και θα αναχωρήσει το πλοίο, είτε κατευθείαν για Πειραιά, είτε μέσω Μυτιλήνης, είτε μέσω Σάμου για να παραλάβει και από εκεί κόσμο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι σαφές πότε θα αναχωρήσει το «Tera Jet», το οποίο είχε αρχική προγραμματισμένη αναχώρηση στη μία το μεσημέρι του Σαββάτου, χωρίς να αποκλείεται αυτό να γίνει μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ή ακόμα και την Κυριακή το πρωί.

Επίσης, το «Blue Star Patmos», το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της Χίου από το πρωί του Σαββάτου, αναμένεται ότι θα αναχωρήσει το πρωί της Κυριακής, 20 Μαρτίου 2016, με περίπου 500 άτομα, για τα οποία έγινε αλλαγή των εισιτηρίων τους από το «Blue Star 1».

Άλλα 900 εισιτήρια έχουν εκδοθεί για το πλοίο «Αριάδνη» και για αναχωρήσεις από το βράδυ της Κυριακής και σταδιακά όλη την εβδομάδα. Εδώ υπάρχει δυσκολία μετατροπής των εισιτηρίων, προκειμένου άμεσα να φύγουν όσου έχουν ήδη εισιτήρια στα χέρια τους, γιατί πρόκειται για διαφορετική ακτοπλοϊκή εταιρεία. Μόνο δε σε περίπτωση συμφωνίας μεταξύ των εταιρειών ή με απόφαση (αμφισβητήσιμης νομιμότητας) του υπουργείου Ναυτιλίας μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

patmos 008

Αδειάζει η Χίος από πρόσφυγες και μετανάστες

Μετά τις εξελίξεις αυτές, η Χίος – που το Σάββατο, μαζί με τις αφίξεις της ίδιας ημέρας (330 άτομα) είχε συνολικά περί τους 2.600 έως 2.700 πρόσφυγες και μετανάστες – θα μείνει με περίπου 1200 άτομα, τα οποία και θα αναχωρούν σταδιακά με τα τακτικά δρομολόγια.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι παρατηρείται μια διαφορά μεταξύ των επίσημων στοιχείων της Αστυνομίας και της πραγματικότητας, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπολογίζονται στις αναχωρήσεις τα μικρά παιδιά για τα οποία δεν εκδίδονται εισιτήρια.

Με βάση τα πιο πραγματικά στοιχεία που τηρεί η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών, που παραμένουν στο νησί – μετά τις αναχωρήσεις το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής – στα 1200 άτομα.

Από κει και πέρα πλέον όλα θα κριθούν από τις νέες αφίξεις, οι οποίες θεωρητικά τουλάχιστον θα είναι μειωμένες, σε εφαρμογή της προαναφερθείσας απόφασης Ε.Ε. – Τουρκίας. Βέβαια, αυτό θα φανεί στην πράξη.

vial 01

Στόχος να αδειάσει η ΒΙΑΛ μέχρι το βράδυ της Κυριακής

Η εφαρμογή της απόφασης Ε.Ε. – Τουρκίας προβλέπει την εγκατάσταση Τούρκων αστυνομικών στο hot spot της ΒΙΑΛ, προκειμένου να ελέγχεται η εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Δηλαδή, ότι ή Ελλάδα θα στέλνει στη Τουρκία νεοαφιχθέντες κι όχι από τις αφίξεις των προηγούμενων ημερών. Για τον λόγο αυτό και εκκενώνονται άρον – άρον τα νησιά

Η ελληνική πλευρά θα δέχεται αιτήματα ασύλου, τα οποία θα εξετάζονται (θεωρητικά) αυθημερόν και όσοι δεν τυγχάνουν ασύλου θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Αν μεταξύ αυτών βρίσκονται και Σύριοι, τότε αντίστοιχος αριθμός θα φεύγει κατευθείαν από την Τουρκία στις χώρες της Ε.Ε.

Στόχος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου είναι να έχει αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες η ΒΙΑΛ το αργότερο έως το βράδυ της Κυριακής, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή της συμφωνίας σε πραγματική βάση.

Να σημειώσουμε ότι αντίστοιχα Έλληνες αστυνομικοί θα βρίσκονται στην Τουρκία, στους χώρους συγκέντρωσης των προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να ελέγχουν ότι γίνεται σωστή και πλήρης ενημέρωση για τα συμφωνηθέντα και ειδικότερα για το κλείσιμο των συνόρων και τις διαδικασίες επαναπροώθησης όσων ξεκινήσουν από την Τουρκία με προορισμό τα ελληνικά νησιά.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια