Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το προσφυγικό

Διογκώνεται καθημερινά και τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και στη Χίο το προσφυγικό πρόβλημα.

Οι συνεχιζόμενες με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό αφίξεις προσφύγων και μεταναστών και οι ελλιπείς υποδομές του νησιού έχουν ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκονται στη Χίο χιλιάδες άνθρωποι, σχεδόν εγκλωβισμένοι, αφού και η μεταφορά τους με πλοία στην Αθήνα καρκινοβατεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου, το πρωί της Τρίτης, 20 Οκτωβρίου 2015, εκτιμάται ότι βρίσκονται στη Χίο περίπου 5.350 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων έχουν καταγραφεί περίπου 3.400. Άλλοι περίπου 1900 είναι στο Μερσινίδι και σε άλλα σημεία της πόλης και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής τους.

Χθες, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015, έφτασαν στη Χίο – σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου – περίπου 1830 άτομα, ενώ οι ρυθμοί αφίξεων και σήμερα είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Όλες δε οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι με το τέλος της τουριστικής περιόδου και το κλείσιμο των μεγάλων ξενοδοχείων στα απέναντι τουρκικά παράλια θα αυξηθούν κι άλλο οι μεταναστευτικές ροές προς το νησί

Η αναμενόμενη προσέγγιση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» το βράδυ της Τρίτης στη Χίο θα αποσυμφορήσει κάπως το νησί, αφού θα πάρει περίπου 2.500 άτομα, αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα.

metanastes003

Διαφωνίες για τον χώρο καταγραφής

Στο μεταξύ έχουν δημιουργηθεί διαφωνίες μεταξύ των αρμοδίων αρχών για το θέμα της διαχείρισης και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον χώρο συγκέντρωσης και καταγραφής όσων φτάνουν.

Σε σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, η Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου αποφάσισε να μεταθέσει το κέντρο βάρους από το Μερσινίδι, που είναι ήδη υπερκορεσμένο, στον χώρο του λιμανιού, κοντά στο Λιμεναρχείο.

Στις προσωρινές εγκαταστάσεις θα γίνεται η καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι εν συνεχεία θα παραμένουν είτε στο λιμάνι σε κάθε ελεύθερο χώρο, είτε στον δημοτικό κήπο, όπου – όμως – κι εκεί είναι περιορισμένες οι δυνατότητες φιλοξενίας, έστω και ολιγοήμερης.

Όπως διευκρινίζει ο διευθυντής της Αστυνομίας κ. Ανδρέας Δαμίρης, ένα μέρος των προσφύγων και μεταναστών θα καταγράφεται στο λιμάνι κι ένα άλλο θα πηγαίνει για τον ίδιο σκοπό στις εγκαταστάσεις του Μερσινιδίου.

Ήδη, τονίζει, δουλεύουν δύο συνεργεία στον χώρο του λιμανιού και εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα διεκπεραιωθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες και θα είναι ελεύθεροι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

Ωστόσο, από την πλευρά του δήμου Χίου διατυπώνονται ενστάσεις και υποστηρίζουν ότι η υπερσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στον χώρο του λιμένα είναι πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή ζωή της πόλης.

Την προσεχή Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015, αναμένεται ότι θα επισκεφθεί τη Χίο ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης κ. Γιάννης Μουζάλας, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος και θα τον συνοδεύει. Ο κ. Μουαζάλας θα σχηματίσει πλήρη εικόνα για την εκρηκτικότητα του προβλήματος, ενώ οι τοπικοί φορείς θα θέσουν με επιτακτικό τρόπο το πρόβλημα και θα απαιτήσουν την άμεση εξεύρεση λύσεων.

metanastes001