Έκθετη για τον σκουπιδότοπο στο Θολοποτάμι η δημοτική αρχή Κάρμαντζη

Σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο (χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων / ΧΑΔΑ) έχει μετατρέψει η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Χίου μια μεγάλη έκταση στην θέση Ράχη, στο Θολοποτάμι, μεταφέροντας εκεί σε καθημερινή βάση ογκώδη αντικείμενα, προϊόντα κλάδευσης, ελαστικά, πλαστικά ντεπόζιτα, προϊόντα εκσκαφών και οικοδομών  κ.ά., δηλαδή ο,τιδήποτε εκτός των οργανικών οικιακών αποβλήτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ της Βέσσας.

Την καταγγελία αυτή διατυπώνει ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Χίου κ. Γιάννης Μισετζής, με επιστολή του προς τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τον αντιπεριφερειάρχη Χίου, την αστυνομική διεύθυνση, την διεύθυνση δασών Χίου κ.ά., εκφράζοντας – μάλιστα – και την υποψία ότι πιθανόν στον ίδιο χώρο να ενταφιάζονται επικίνδυνα απόβλητα.

Εξηγήσεις ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση από τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο

Ντροπή  για  την δημοτική αρχή και τον τρόπο διαχείρισης των συγκεκριμένων απορριμμάτων χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη υπόθεση η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου.

Με επιστολή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Μάρκος Σκούφαλος και η κα Κλαίρη Κωστάλα, επισημαίνουν ότι «τα στοιχεία δυστυχώς δείχνουν , ότι δεν πρόκειται για μια προσωρινή λύση, αλλά για μόνιμη και συσσωρευμένη εναπόθεση , που υπονομεύει κατάφωρα τον όποιο σχεδιασμό είχε ψηφιστεί από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, που προφανώς δεν αφορούσε μια ανοικτή χαβούζα».

Καλούν δε τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο καθαριότητας για γραπτές απαντήσεις «με το τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή του Θολοποταμίου, με τις εναποθέσεις σύμμεικτων υλικών – απορριμμάτων στην περιοχή, σε έναν χώρο που σύμφωνα με τον σχεδιασμό προορίζεται για ανακύκλωση οικοδομικών υλικών . Αδυνατούμε φυσικά να πιστέψουμε ότι ο σχεδιασμός είναι  αυτό που απεικονίζεται στις φωτογραφίες της ντροπής».

Ο συγκεκριμένος χώρος σήμερα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες του δήμου Χίου, «αφού στην μοναδική αγροτική οδό που οδηγεί εκεί έχει τοποθετήσει  σιδερένια ανοιγόμενη πόρτα με λουκέτο και μικρό ξύλινο σπιτάκι με φύλακα υπάλληλο του δήμου τις εργάσιμες ώρες και ημέρες, ο οποίος απαγορεύει ρητά την είσοδο σε ιδιώτες».

Ο κ. Μισετζής παραθέτει πλήθος φωτογραφιών από την υπόψη περιοχή, ενώ επιφυλάσσεται να δημοσιοποιήσει και αεροφωτογραφίες για να φανεί από πότε άρχισε η χρήση του χώρου για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Καλεί δε τις δημοτικές παρατάξεις να παρέμβουν και να θέσουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο «και να φροντίσετε να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις ώστε να οδηγηθούν ενώπιον  της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι  αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής». 

Επίσης, καλεί τον προϊστάμενο της δασικής υπηρεσίας Χίου να διενεργήσει αυτοψία και να πράξει τα δέοντα και την υπηρεσία καθαριότητας να αποκαταστήσει άμεσα τον χώρο «καθοδηγώντας άμεσα τα απόβλητα σε νόμιμους διαχειριστές εντός η εκτός νομού και να καταλογιστούν οι διαφορές από τις δαπάνες στα πολιτικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη».

Υπάρχει πρόβλημα που λύνεται με μεγαλύτερο πρόβλημα

Από την πλευρά του δήμου Χίου, το ρεπορτάζ και οι πληροφορίες του astraparis.gr αναφέρουν ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα διάθεσης των ογκωδών και λοιπών αντικειμένων, δηλαδή όλων των μη οικιακών απορριμμάτων, καθώς και των προϊόντων εκσκαφής.

Ο συγκεκριμένος χώρος, ο οποίος θα παραχωρηθεί στον δήμο Χίου από το δασαρχείο (δεν έχει γίνει η τυπική παράδοση ακόμα), όντως περιφράχθηκε και φυλάσσεται από τον δήμο, προκειμένου να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη απόθεση κάθε είδους αποβλήτων από τους ιδιώτες. Όμως, αυτό δεν εμποδίζει τον ίδιο τον δήμο Χίου να αποθέτει εκεί ο,τιδήποτε άχρηστο δεν μπορεί να μεταφερθεί στον ΧΥΤΑ ή στον ιδιωτικό χώρο, που έχει αδειοδοτηθεί στην περιοχή Γρου.

Επισημαίνουν δε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησής του, χωρίς να είναι σαφές σε ποιό ακριβώς στάδιο βρίσκεται, ενώ μέχρι να αδειοδοτηθεί χρησιμοποιείται, όπως δείχνει η πραγματικότητα, καθιστώντας σαφώς μεγαλύτερο το υπαρκτό πρόβλημα διάθεσης των προαναφερθέντων αποβλήτων.

Φωτογραφίες: Γιάννης Μισετζής