Έκθετος ο Κάρμαντζης για το γλυπτό Χρήστου – Εξώδικο για αποζημίωση 10.000€

Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της αποκαθήλωσης από τον δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη του γλυπτού του κ. Έβη Χρήστου από το δημαρχείο, καθώς ο τελευταίος με εξώδικο του ζητά να επανατοποθετηθεί το έργο στην θέση του, άλλως να του καταβάλλει ο δήμος Χίου αποζημίωση για την προσβλητική αυτή ενέργεια.

Ειδικότερα, ο κ. Χρήστου αναφέρει ότι το έργο του, για την δωρεά του οποίου υπήρξε ομόφωνη απόφαση αποδοχής εκ μέρους της οικονομικής επιτροπή του δήμου Χίου, στις 22.6.2016, «κατέβηκε» χωρίς την άδειά του, χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς κανένα νόμιμο λόγο και χωρίς να γνωρίζει ποιά είναι η τύχη του. Ό,τι δε έμαθε προέρχεται από τρίτους, προφανώς εννοώντας τα σχετικά δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης.

Χαρακτηρίζει δε την ενέργεια αυτή κατάφωρα παράνομη, προσβλητική, μειωτική και αντίθετη προς τους ρητούς όρους της δωρεάς του, όπως αυτοί έγιναν αποδεκτοί από τον δήμο Χίου.

Ο κ. Χρήστου καλεί τον δήμο Χίου να επαναφέρει το γλυπτό «Άνθρωποι χελιδόνια» στην θέση του εντός προθεσμίας 10 εργασίμων ημερών (που έχει παρέλθει) και να του ζητηθεί δημοσίως συγγνώμη. Σε διαφορετική περίπτωση ο δήμος Χίου να του επιστρέψει το γλυπτό και να καταβάλει ως ικανοποίηση για την ηθική του βλάβη το ποσό των 10.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 5.000 ευρώ στον Παγχιακό Σύλλογο ΑμεΑ και 5.000 ευρώ στο Γηροκομείο Χίου.

Άλλα είπε ο δήμαρχος – Ακόμα περιμένει απάντηση ο κ. Χρήστου

Ο κ. Κάρμαντζης στην πρόσφατη (10 Ιανουαρίου 2020) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μάρκου Σκούφαλου, ουδέν ανέφερε περί του εξωδίκου του κ. Χρήστου, απέκρυψε το αίτημα για την καταβολή αποζημίωσης και είπε ότι υπάρχει γραπτή απάντηση στον καλλιτέχνη, την οποία – ωστόσο – ουδέποτε έλαβε ο κ. Χρήστου!

Σε ό,τι αφορά δε τα περί τοποθέτησης του γλυπτού σε χώρο του Ομήρειου, όπως είχε τότε ισχυριστεί, να σημειώσουμε ότι ουδεμία σχετική ενέργεια έχει γίνει και το έργο βρίσκεται στα υπόγεια του κτιρίου, ενώ σύμφωνα με το αίτημα του κ. Χρήστου ο δήμος Χίου όφειλε να του το είχε επιστρέψει.

«Βούκινο» στο πανελλήνιο έγινε ο δήμος Χίου

Στη υπόθεση παρενέβη και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, το οποίο με την από 31 Δεκεμβρίου 2019 επιστολή του προς τον κ. Κάρμαντζη τονίζει ότι «η απομάκρυνση του γλυπτού από το αρχικό σημείο τοποθέτησής του έγινε χωρίς να ενημερωθεί ο καλλιτέχνης, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον ίδιο και το έργο. Παραβιάζονται δε από την πλευρά του Δήμου οι όροι αποδοχής της δωρεάς».

Αφού αναφέρεται, τέλος, στο ηθικό δικαίωμα που προστατεύει τον προσωπικό δεσμό που δημιουργείται μεταξύ του δημιουργού (καλλιτέχνη) και του έργου του, ζητά την επιστροφή του έργου στη θέση του, καθώς και σχετική ενημέρωση από τον δήμαρχο Χίου.

eikastiko_epimelitirio

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια