Εκτός μάχης πυρκαγιών 9 από τις 15 εθελοντικές ομάδες της Χίου – Ενδιαφέρον υπάρχει, λείπουν τα… προσόντα (βίντεο)

Η τελευταία, την περασμένη Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024, πυρκαγιά στις Καρυές Χίου ανέδειξε ένα πρόβλημα που έχει την δική του αξία στην μάχη της δασοπυρόσβεσης και αφορά την συμμετοχή των όχι και λίγων εθελοντικών ομάδων του νησιού.

Συγκεκριμένα, από τις 15 ενεργές ομάδες, μόνον οι έξι είναι πιστοποιημένες, σε ό,τι αφορά τη εκπαίδευση των μελών τους και κατά συνέπεια μόνον αυτές μπορούν να κληθούν επισήμως από τη πυροσβεστική υπηρεσία Χίου να συνεισφέρουν στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του δήμου Χίου κ. Γιώργος Ζώας, σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία (2024) η πιστοποίηση των εθελοντικών ομάδων είναι απαραίτητος όρος για να κληθούν και να συμμετάσχουν στην κατάσβεση. Τίθεται ευθέως θέμα ασφαλιστικής κάλυψής τους σε περίπτωση κινδύνου ή ατυχήματος.

Έτσι, η πυροσβεστική υπηρεσία ενώ έχει ανάγκες κι ενώ οι εθελοντικές ομάδες μπορούν να τις καλύψουν στον βαθμό που τους αναλογεί, εν τούτοις τυπικά τίθενται εκτός μάχης. Πρέπει να λάβουν την προβλεπόμενη πιστοποίηση, κάτι που μπορεί να γίνει και στη Χίο, αλλά από το προσεχές φθινόπωρο.

Για την πυροσβεστική υπηρεσία, αλλά και την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, οι μη πιστοποιημένες – εννέα στον αριθμό – εθελοντικές ομάδες της Χίου θεωρούνται ως απλοί πολίτες και έτσι μπορούν να πάρουν μέρος στην κατάσβεση, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη κινδύνου.

Ο κ. Ζώας επεσήμανε επίσης, ότι ειδικά μετά την τελευταία πυρκαγιά στις Καρυές έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από πολίτες για εθελοντική συμμετοχή στην κατάσβεση πυρκαγιών. Ωστόσο, όσο κι αν είναι ενδιαφέρουσα και συγκινητική αυτή η προσφορά, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ακριβώς για τους ίδιους λόγους. Πρέπει οι εθελοντές να έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση, να είναι πιστοποιημένοι και στην συνέχεια εφοδιασμένοι με τα μέσα ατομικής προστασίας να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών.