Εκτός προδιαγραφών η μεγάλη σημαία της τοπικής μικροπολιτικής διαμάχης

Η διαμάχη που παρακολουθήσαμε πριν μερικές ημέρες, γύρω από την περιλάλητη μεγάλη σημαία, που ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης απαγόρευσε στον αντιπεριφερειάρχη κ. Παντελή Μπουγδάνο να την αναρτήσει στο λιμάνι της Χίου, έχει κι άλλη διάσταση,  πέραν του ιστού – γερανού, που μέχρι τώρα δεν είχε αναδειχθεί.

Είναι ακριβώς οι διαστάσεις της, οι οποίες είναι παντελώς εκτός των θεσμοθετημένων προδιαγραφών για τις ελληνικές σημαίες, όπως αυτές καθορίζονται από τον νόμο 851/1978 (ΦΕΚ 233/Α/22.12.1978) και προβλέπουν τις αποδεκτές διαστάσεις της σημαίας, το ύψος του ιστού (στήριξη στο έδαφος) ή το μήκος κοντού (στήριξη σε κτίριο, εξώστη κ.λπ.), τις διαστάσεις των λωρίδων, την αναλογία των διαστάσεων της σημαίας και άλλες ζητήματα που αφορούν την ανάρτησή τους.

Ο νόμος προβλέπει οκτώ μεγέθη σημαιών, με τις μέγιστες διαστάσεις να είναι μήκος 648 εκατοστά και πλάτος 432 εκατοστά, η δε μικρότερη 27 εκατοστά και 18 εκατοστά, αντιστοίχως.

Εν προκειμένω, η σημαία που ο μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος καθιέρωσε τον Νοέμβριο του 2014 και παραχώρησε στην περιφερειακή ενότητα Χίου για να αποτελέσει έκτοτε μήλον της έριδος έχει διαστάσεις μήκος 15 μέτρα και πλάτος 10 μέτρα, δηλαδή συνολικής επιφάνειας 150 τετραγωνικών μέτρων.

Αντιστοίχως, ο νόμος ορίζει και τα μεγέθη των ιστών για στήριξη επί του εδάφους, κάτι που εδώ – στο μπράτσο του γερανού – όχι απλά είναι εκτός προδιαγραφών, αλλά και εκτός κάθε αποδεκτής αισθητικής.

Ο κ. Κάρμαντζης, μετά τα τελευταία γεγονότα γύρω από την μεγάλη σημαία, που ο ίδιος απαγόρευσε στο λιμάνι και ο κ. Μπουγδάνος την ανήρτησε πάλι στον γερανό έξω από το χωριό του δημάρχου, τις Καρυές (!), δηλώνει τώρα ότι θα φτιάξει κανονικό και μόνιμο ιστό στο λιμάνι της Χίου (αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου), όπου και θα αναρτάται η σημαία.

Η οποία, μετά το παρόν δημοσίευμα, προσδοκούμε ότι θα είναι στις κανονικές και θεσμοθετημένες διαστάσεις, έστω κι αν είναι μικρότερη εκείνης που διαθέτει ο αντιπεριφερειάρχης.

Ακολουθεί το ΦΕΚ με τον νόμο 851/1978

simaia_nomos851

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια