Σοβαρά τα κενά και οι ελλείψεις προσωπικού, στα σχολεία ειδικής αγωγής
Τα δεκάδες κενά και η έλλειψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ήταν η βασική διαπίστωση της σύσκεψης για τις ανάγκες των σχολείων ειδικής αγωγής, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου και του Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ και με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Β. Αιγαίου.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η έλλειψη μόνιμων και μαζικών προσλήψεων βαραίνει ιδιαίτερα στα παιδιά στο χώρο της ειδικής αγωγής, αφού βιώνεται ιδιαιτέρως τραυματικά με τις συνεχείς αλλαγές – μετακινήσεις – ελλείψεις. Ακόμα και οι εκπαιδευτικοί ΑμεΑ δεν διορίζονται ούτε ως αναπληρωτές σε πολλές περιπτώσεις. Οι όποιοι διορισμοί σε απαγορευτικές περιοχές μακριά από τις περιοχές διαμονής, ο χαμηλός μισθός, το νοίκι και οι λογαριασμοί που τρέχουν χειροτερεύουν την κατάσταση.
Από τον Σεπτέμβριο, όπως ειπώθηκε, δίνεται μια άνιση και ηρωική μάχη με τα κενά, την αδιοριστία, για τη στοιχειώδη λειτουργία του ειδικού σχολείου – νηπιαγωγείου, των τμημάτων ένταξης. Ο νόμος για την «υποχρεωτικότητα», είχε ως αποτέλεσμα να στοιβαχτούν δεκάδες παιδιά ΑμεΑ σε σχολεία χωρίς καμία στελέχωση και υποδομή. Παιδιά, που αντί να κοινωνικοποιούνται, γίνονται αντικείμενο χλευασμού, περιθωριοποιούνται, ενώ οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης «φορτώνονται» με καθήκοντα, τα οποία δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας. Τα τμήματα υποδοχής μεταναστών ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα – τα μεταναστόπουλα περιφέρονται σε ένα σχολείο – παιδοφυλακτήριο μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, καταλήγει η ανακοίνωση.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπαιδευτικοί από την ειδική αγωγή (ειδικό σχολείο, τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη), εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων, το Κέντρο Πρόληψης Χίου, άνεργοι εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτικοί ΑμεΑ, εκπρόσωπος από το ΚΕΔΔΥ, εργαζόμενες στο πρόγραμμα ΕΔΕΑΥ, ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό του ειδικού σχολείου.