Ελλιπή μέτρα ασφαλείας καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ μετά το εργατικό ατύχημα

Την έλλειψη μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους καταγγέλλει το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ μετά από το τελευταίο ατύχημα με τον τραυματισμό εργάτριας της αρχαιολογίας στην ανασκαφή στον Καλοπλύτη, στην οδό Ψυχάρη.

όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, “με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές εργασίες με άσχημες καιρικές συνθήκες, με βροχή, μέσα στο “σκάμα” των αγωγών, με αποτέλεσμα τα σαθρά πρανή των χωμάτων να καταρρεύσουν και να θάψουν μέχρι το λαιμό τη μια εργάτρια. Ευτυχώς, απεγκλωβίστηκε με την βοήθεια των άλλων δύο συναδέλφων της κι ενός μηχανικού του έργου και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο όπου τις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Ασκούνται αφόρητες πιέσεις προς τους εργαζόμενους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου και της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας που απασχολούνται στο έργο του Καλοπλύτη προκειμένου να “ξεμπερδεύουν και να τελειώνουν” για “το καλό της αγοράς και των δημοτών”. Αυτό, έχει σαν συνέπεια να υπάρχουν ελλιπή μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Το Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ που έχει ως προτεραιότητα την προστασία της ζωής και την ασφάλεια των εργαζομένων, καταδικάζει την αδιαφορία των υπευθύνων υπηρεσιών της εφορείας Αρχαιοτήτων, του Δήμου και της κατασκευάστριας εταιρείας.

Εδώ και τώρα απαιτούμε:

– Την άμεση παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας με επιτόπιο έλεγχο ώστε να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων (μέτρα αντιστήριξης, περίφραξης, απαγόρευση εργασιών σε κακές καιρικές συνθήκες, κατάλληλη ενδυμασία εργαζομένων κ.α.) με συχνούς ελέγχους.

– Τήρηση του ωραρίου εργασιών (8ωρο), των ασφαλιστικών δικαιωμάτων καθώς και των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

– Καλούμε τους εργαζόμενους να περιφρουρήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματα τους, να παλέψουν να τα διευρύνουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, στο πλευρό των σωματείων που παλεύουν και αγωνίζονται για τα δικαιώματά μας”.

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια