Εμφανίζουν ως άθλο την επανεγγραφή της πίστωσης για το έργο της οδού Χρήστου

Ως μέγα κατόρθωμα επιχειρούν να παρουσιάσουν την τυπική διαδικασία έγκρισης της αναγκαίας πίστωσης για την επαναπροκήρυξη του έργου κατασκευής της οδού Χρήστου, στο αεροδρόμιο της Χίου, έργο που έχει μείνει στην μέση από τον προηγούμενο ανάδοχο, ο οποίος – ως γνωστόν – κηρύχθηκε έκπτωτος.

Σήμερα, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020, πρώτος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης και εν συνεχεία ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης ανακοίνωσαν διθυραμβικά – σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του δήμου Χίου – ότι «με τις συντονισμένες ενέργειες του δημάρχου Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτή Χίου, κ. Νότη Μηταράκη, του υπουργού Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή, του αντιδημάρχου κ. Γιάννη Ξενάκη και των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου μας, επετεύχθη η εξεύρεση του ποσού των 1.655.000 ευρώ που απαιτούνταν για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου στην οδό Ιωάννου Χρήστου».

Είναι προφανές ότι νομίζουν (όλοι αυτοί) πως απευθύνονται σε… ιθαγενείς, επιχειρώντας να παρουσιάσουν την τυπική διαδικασία ως άθλο.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι άλλη και την αποκρύπτουν επιμελώς. Αναλυτικά, λοιπόν, τα πράγματα έχουν ως εξής:

1. Τον Ιανουάριο του 2020 η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο, η ΟΔΕΥΣΗ Α.Ε., κηρύχθηκε οριστικά έκπτωτη με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου.

2. Η προσπάθεια να αναλάβει την συνέχιση του έργου η δεύτερη και η τρίτη στον σχετικό διαγωνισμό εταιρείες δεν απέδωσαν, μάλλον επειδή το έργο είχε κτυπηθεί και είχε ανατεθεί με πολύ χαμηλό (κατά τους εργολάβους) τίμημα.

3. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν τον Ιανουάριο στο δημοτικό συμβούλιο, πληρώθηκαν στον έκπτωτο ανάδοχο ποσό περίπου 120.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε εκτελεσθείσες εργασίες, οι οποίες ουσιαστικά σταμάτησαν λίγο πριν το Πάσχα του 2019.

4. Συνολικά περίπου 117.000 ευρώ κατέπεσαν ως ποινικές ρήτρες σε βάρος της εταιρείας ΟΔΕΥΣΗ Α.Ε., που είχε αναλάβει το έργο.

5. Τον Νοέμβριο του 2017 με απόφαση του τότε υπουργού Υποδομών κ, Χρήστου Σπίρτζη είχε εγκριθεί για το συγκεκριμένο έργο η αναγκαία πίστωση ποσού 1.850.000 ευρώ.

6. Σήμερα, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020, ανακοινώθηκε από τον δήμο Χίου η έγκριση της πίστωσης του ποσού του 1.655.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 200.000 ευρώ λιγότερα από την προηγούμενη (Σπίρτζη), με την δημοτική αρχή Κάρμαντζη να… κοκορεύεται ότι «με την συνεργασία, την αποφασιστικότητα και τις άμεσες παρεμβάσεις καταφέραμε να ξεπεράσουμε το σκόπελο και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την εξασφάλιση του ποσού που απαιτείτο για την ολοκλήρωση του έργου».

Για τους μη μυημένους στα των δημοσίων έργων να επισημάνουμε ότι από την στιγμή που το έργο, με βάση τον διαγωνισμό δεν συνεχίσθηκε από τους επόμενους μειοδότες, τότε προφανώς χάνεται τυπικά ο κωδικός του στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Απαιτείται, επομένως, νέα υπουργική απόφαση για ένταξή του με τα χρήματα που άλλωστε υπήρχαν στο ταμείο, αφού από το 1.850.000 ευρώ αναλώθηκαν για πληρωμές του έκπτωτου αναδόχου μόνον 120.000 ευρώ.

Χώρια, που πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι κατέπεσαν υπέρ του κυρίου του έργου οι ποινικές ρήτρες συνολικού ποσού 117.000 ευρώ, δηλαδή ποσό σχεδόν ίσο με την αξία του εκτελεσθέντος έργου από τον έκπτωτο ανάδοχο.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια