Εμμένουν στην μιζέρια και στην εσωστρέφεια

Απορίες και ερωτηματικά για την ικανότητα ορθής εκτίμησης των δεδομένων της οικονομικής κρίσης και της δυνατότητας θετικής αντίδρασης της τοπικής οικονομίας γεννά το γεγονός της απροθυμίας των παραγωγικών επιχειρήσεων του νησιού να συμμετέχουν στην έκθεση χιώτικων παραδοσιακών προϊόντων, στην πλατεία της Χίου, που ξεκινά την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015.

Σε μια έκθεση που διοργανώνεται στην καρδιά του καλοκαιριού, στο πλέον κεντρικό σημείο του νησιού και με εκδηλώσεις που αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών, μόλις οκτώ επιχειρήσεις του κλάδου της παραγωγής τροφίμων και ποτών έδωσαν το «παρών», (οι επιχειρήσεις που μετέχουν στην έκθεση εδώ) με χαρακτηριστική την απουσία των μεγαλύτερων και των πλέον εμβληματικών του νησιού.

emx 1

Βαρειές απουσίες από την διοργάνωση

Βλέποντας κανείς την λίστα των επιχειρήσεων που συμμετέχουν θα διαπιστώσει ότι εκτός της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και ορισμένων ακόμα μεμονωμένων περιπτώσεων, απουσιάζει η «βαρειά βιομηχανία». Δηλαδή, εταιρείες παραγωγής γλυκών, χυμών, ποτοποιίες, ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά., οι οποίες ουσιαστικά αρνούνται και την παραμικρή ώθηση που θα μπορούσε να δώσει στις πωλήσεις τους μια έκθεση με τα συγκεκριμένα εξωστρεφή χαρακτηριστικά. Παραγνωρίζουν ακόμα το γεγονός ότι πρόκειται για διοργάνωση εντός έδρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος συμμετοχής.

«Από την αρχή διαπιστώσαμε την απροθυμία των “μεγάλων” τοπικών επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στην έκθεση», σχολίασε στέλεχος της περιφερειακής ενότητας Χίου, που μαζί με το Επιμελητήριο Χίου ανέλαβαν την συγκεκριμένη διοργάνωση.

«Από την πλευρά μας επιλέξαμε να αφήσουμε εκτός έκθεσης τους διάφορους φορείς της Χίου, που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να αλλάξουμε τον χαρακτήρα της έκθεσης και να δώσουμε ώθηση και κίνητρο ακριβώς στην τοπική παραγωγή που πάσχει από εσωστρέφεια. Δυστυχώς, όμως, όπως φάνηκε οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν καθόλου ευνοϊκές, με αποτέλεσμα οι παραγωγικές επιχειρήσεις να αρνηθούν την συμμετοχή τους», τόνισε εκπρόσωπος της αντιπεριφέρειας.

karameles

Από δικαιολογίες, όσες θέλεις

Όπως εξήγησε, οι επιχειρήσεις πρόβαλαν δικαιολογίες που είτε αφορούσαν το κόστος της συμμετοχής, είτε ακόμη το γεγονός ότι δεν ήθελαν να ανταγωνιστούν τα καταστήματα λιανικής που διαθέτουν τα προϊόντα τους στα καταστήματα του κέντρου, μιας και στην έκθεση θα επιτρέπεται και η λιανική πώληση. «Αυτή όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωτική», εξήγησε.

Όπως μάλιστα διευκρίνισε, από πλευράς περιφερειακής ενότητας Χίου έγινε κάθε δυνατή ευκολία, προκειμένου να πειστούν. «Διοργανώσαμε συναντήσεις, κρατήσαμε το κόστος στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των 250 ευρώ (με ΦΠΑ 290 ευρώ) που δεν αρκούν για την κάλυψη του συνόλου των εξόδων, δώσαμε παρατάσεις, μεταφέροντας μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου την σχετική προθεσμία δήλωσης συμμετοχής που έληγε 30 Ιουνίου, κάναμε ό,τι είναι δυνατόν. Μεταφέραμε ακόμα και την ημερομηνία εξόφλησης της συμμετοχής. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε. Ελπίζω, τουλάχιστον του χρόνου, όταν θα δουν την επιτυχία της εκδήλωσης να αλλάξουν γνώμη», κατέληξε.

epimelitirio 3

Περιχαρακώνονται στα στενά όρια της Χίου

Ανάλογη εικόνα δίνουν και από το Επιμελητήριο Χίου. «Δυστυχώς ακόμα και τώρα η τοπική οικονομία δείχνει ανέτοιμη να υιοθετήσει έναν εξωστρεφή χαρακτήρα που τόσο έχει ανάγκη και ας έχει γίνει τόσος λόγος περί αυτού», δήλωσε φανερά προβληματισμένος και ο κ. Γιώργος Περρής, υιοθετώντας και όσα έλεγαν από την Περιφέρεια.

«Από την πλευρά μας προωθούμε πάντα τέτοιες ενέργειες και ωθούμε τις επιχειρήσεις, οι οποίες – όμως – δείχνουν μια ανεξήγητη απροθυμία», προσθέτει. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα που ανέφερε: «Πολλές φορές τους καλούμε να συμμετάσχουν σε εκθέσεις εκτός Χίου π.χ. σε γειτονικά νησιά και αρνούνται Ο λόγος δεν έχει να κάνει με το όποιο κόστος προκύπτει, αλλά επειδή θεωρούν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος και για την συμμετοχή των επιχειρήσεων των άλλων νησιών σε ανάλογες εκθέσεις στη Χίο και αυτό δεν το επιθυμούν»!

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια