Εμπλοκή εισαγγελέα για το «φίμωτρο» Κανταράκη στο Δ.Σ. του νοσοκομείου Χίου

Η υπόθεση «σιγή νεκροταφείου», που επιχειρεί να επιβάλλει η διοικήτρια του νοσοκομείου Χίου κα Ελένη Κανταράκη στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου, είναι σε πλήρη γνώση του εισαγγελέα πρωτοδικών Χίου κ. Λεωνίδα Μπουτσιαβάρα, ο οποίος δεν έγινε ακόμα γνωστό αν έχει κινήσει την διαδικασία διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.

Η τελευταία ενημέρωση που είχε επί του θέματος ο εισαγγελέας, όπως και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι βουλευτές Χίου, ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ κ.λπ., αφορά την γνωμοδότηση του δικηγόρου κ. Ευστράτιου (Στρατή) Σημαντήρη, προϊσταμένου της νομικής υπηρεσίας της 2ης ΥΠΕ, ο οποίος επιχειρεί να δικαιολογήσει και να νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες της κας Κανταράκη.

Να υπενθυμίσουμε, σύμφωνα με όσα έχουν καταγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ), καθώς και οι εκπρόσωποι του προσωπικού (πλην ιατρικού) κα Μαρία Βαλανιδά, τακτικό μέλος και κ. Γιάννης Κουτσοδόντης, αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του νοσοκομείου, η διοικήτρια:

– Απαγορεύει στους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Δ.Σ. την πρόσβαση στις εισηγήσεις των θεμάτων του Δ.Σ.

– Κατήργησε από τους ίδιους εκπροσώπους τον έλεγχο και την υπογραφή των πρακτικών του Δ.Σ. που αναρτώνται στην Διαύγεια.

– Περιορίζει στους ίδιους εκπροσώπους την αιτιολόγηση της ψήφου και της γνώμης τους επί των συζητούμενων θεμάτων, με το πρόσχημα του… περιληπτικού και περιεκτικού λόγου!

Σημειώνεται ότι το θέμα έφερε στην Βουλή ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας στον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη: «Κύριε υπουργέ, νομίζω ότι κάποια στιγμή αυτά τα πράγματα πρέπει να τα απαντήσετε». Ερώτηση για το ίδιο θέμα υπέβαλε και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 κα Φωτεινή Μπακαδήμα

Επιπλήττει τους εκπροσώπους των εργαζομένων ο δικηγόρος Σημαντήρης!

Επί της γνωμοδότησης του κ. Σημαντήρη (βλέπε κατωτέρω), ο οποίος δεν είναι παρά ένας δικηγόρος, που ούτε να ερμηνεύει αυθεντικά την νομοθεσία δικαιούται, ούτε πολύ περισσότερο να θέτει κανόνες στην διοικητική διαδικασία δύναται, παρατηρούνται τα ακόλουθα:

1. Αναφέρεται και επικαλείται τον νόμο 2690/1999 (κώδικας διοικητικής διαδικασίας), που μεταξύ άλλων ορίζει την διαδικασία σύγκλησης και λειτουργίας των συλλογικών οργάνων και φαίνεται να παραγνωρίζει ότι από τότε έχουν παρέλθει 23 χρόνια και πλέον τα πάντα υπόκεινται στην δημοσιότητα της Διαύγειας.

2. Χαρακτηρίζει ως παράπονο (!) τις αιτιάσεις και τις καταγγελίες των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. για την λειτουργία του οργάνου και υποδεικνύει ότι το… παράπονο αυτό ή η επιφύλαξη πρέπει να διατυπώνεται εγγράφως και να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένο νόμο που τεκμηριώνει το παράπονο! Και του… διαφεύγει η διάταξη του άρθρου 15, παράγραφος 5 του Ν. 2690/1999, που αναφέρει ότι «στο πρακτικό καταχωρίζονται οι γνώμες των μελών που μειοψήφησαν…». Ούτε μονολεκτικά, ούτε περιληπτικά, ούτε περιεκτικά, ούτε με αναφορά σε συγκεκριμένο νόμο, όπως ο κ. Σημαντήρης διατείνεται και… γνωμοδοτεί με τρόπο βαρύγδουπο.

3. Υποστηρίζει ότι «τα εκδιδόμενα μετά τη συζήτηση πρακτικά συζητήσεων του Δ.Σ. φέρουν μόνο τις υπογραφές του γραμματέως και του προέδρου του Δ.Σ.», χωρίς – ωστόσο – να αναφέρει σε ποια νομοθεσία ορίζεται τούτο. Επιπλέον, δεν εξηγεί γιατί μέχρι πριν δύο μήνες τα πρακτικά τα ήλεγχαν και τα υπέγραφαν όλα τα μέλη του Δ.Σ. πριν την ανάρτησή τους στην Διαύγεια, κάτι που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια.

4. Επιπλήττει τους εκπροσώπους των εργαζομένων, επειδή δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένο νόμο για το… παράπονό τους και τους κουνά το δάκτυλο, καθότι «για λόγους διαφάνειας και ισότητας πρέπει να αναφέρονται στις διατάξεις νόμων και όχι μόνο παράπονα γενικώς και αορίστως». Θεωρεί δε τούτες τις εκφράσεις ως νομική γνωμοδότηση! Μιλάει, επίσης, για διαφάνεια όταν η διοίκηση του νοσοκομείου Χίου έχει κάνει κουρελόχαρτο την Διαύγεια, το κατ΄ εξοχήν εργαλείο διαφάνειας.

Καθίσταται ως εκ τούτου προφανές ότι το εν λόγω ενημερωτικό σημείωμα του κ. Σημαντήρη, που το υπογράφει ως «Ο Γνωμοδοτών Δικηγόρος» προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα, που για ευνόητους λόγους δεν καταγράφονται, σε όσους έχουν έστω και στοιχειώδεις γνώσεις νομικής.

Ενήμεροι ο εισαγγελέας Χίου και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο του νοσοκομείου Χίου, με ημερομηνία χθες Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022, η γνωμοδότηση του κ. Σημαντήρη διαβιβάζεται, μεταξύ άλλων, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στον εισαγγελέα πρωτοδικών Χίου.

Στους ίδιους φέρεται να έχουν διαβιβασθεί η από 23 Μαΐου 2022 καταγγελία των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. του νοσοκομείου Χίου, καθώς και η από 3 Ιουνίου 2022 σχετική απάντηση επ΄ αυτής της διοίκησης του νοσοκομείου Χίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, που ο εισαγγελέας πρωτοδικών Χίου γίνεται κοινωνός ζητημάτων κακοδιοίκησης και αδιαφάνειας στο νοσοκομείο Χίου, με την πρώτη να είναι η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του astraparis.gr για τους διαγωνισμούς και τις διαδικασίες ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας του νοσοκομείου σε ιδιώτες.

Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξέλιξη της υπόθεσης σε δικαστικό πλέον επίπεδο, καθότι σε πολιτικό ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νοσοκομείο Χίου επιχείρησε να υποβαθμίσει ή και να απαξιώσει την σχετική προφορική καταγγελία της εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. κας Μαρίας Βαλανιδά.

Ακολουθεί το έγγραφο του δικηγόρου της 2ης ΥΠΕ κ. Σημαντήρη

gnomateusi_simantiris 14.6.2022
Σχόλια