Εμπρηστής μέχρι πότε το δίκτυο της ΔΕΗ;

Το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ  βρίσκεται για ακόμη μια φορά πίσω από εκδήλωση πυρκαγιάς στο νησί μας. Το πρωί του Σαββάτου 13 Ιουλίου 2019, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην ΒΙΑΛ, στην περιοχή του Χαλκειούς, προκλήθηκε από κολόνα της ΔΕΗ.

Όπως διαπίστωσαν αυτόπτες μάρτυρες και κατέγραψε και το ανακριτικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χίου, η πυρκαγιά ξεκίνησε από κολόνα της ΔΕΗ και στο σημείο όπου εκδηλώθηκε βρέθηκε, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, πεσμένος στο έδαφος ο πορσελάνινος μονωτήρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πίσω από πυρκαγιά στην  ύπαιθρο βρίσκεται η ΔΕΗ που τα τελευταία χρόνια αδυνατώντας να συντηρήσει επαρκώς το δίκτυό της αυτό έχει μετατραπεί σε έναν από τους συχνότερους εν δυνάμει εμπρηστές στο νησί.

Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στο ότι η επιχείρηση, δεν προχωρεί σε επαρκή καθαρισμό των μονωτήρων και των μετασχηματισμών των πυλώνων, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εκρήξεις ή σπινθήρες που προκαλούν στην πορεία πύρινο όλεθρο.

Το παραπάνω, άλλωστε, αποδείχθηκε περίτρανα και από το πόρισμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την μεγάλη φωτιά που κατέκαψε στις 25 Ιουλίου του 2016 44.000 στρέμματα στη Χίο, αλλά και στην πυρκαγιά στο Μελανειός, τον Οκτώβριο του 2014.

Χαρακτηριστική είναι και η επιστολή προς τον ΔΕΔΔΗΕ των κατοίκων του Πυργίου μετά την τελευταία πυρκαγιά αλλά και του αντιπεριφερειάρχη κ. Σταμάτη Κάρμαντζη σχετικά με το θέμα, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι πριν να προκληθεί μεγαλύτερη καταστροφή.

Η ανησυχία είναι μεγάλη στην πυροσβεστική υπηρεσία Χίου, αφού ήδη σε δυο περιπτώσεις, σε αυτήν στο Πυργί αλλά και στην σημερινή (Σάββατο 13 Ιουλίου 2019) στο Χαλκειός τα στοιχεία δείχνουν τον ίδιο εμπρηστή, την αμέλεια της ΔΕΗ και προμηνύουν ότι αν δεν γίνει κάτι σύντομα, θα ξαναζήσουμε δραματικές καταστάσεις και τον πύρινο εφιάλτη στην πόρτα μας.

Βίντεο του κ. Γιάννη Μανωλάκη από την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην ΒΙΑΛ

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια