Ακόμα ένα επεισόδιο στο σήριαλ «πονεμένο ΓΠΣ»

«Έλα, μωρέ… Μήπως, εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης της Χίου;».

Η συγκεκριμένη φράση που ειπώθηκε από τον σύμβουλο της πλειοψηφίας στο συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Χίου, αποτυπώνει με κάθε γλαφυρότητα το κλίμα που επικράτησε στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015, το μεσημέρι στο δημαρχείο.

Η πλειοψηφία του συμβουλίου, με ευθύνη σαφώς της δημοτικής αρχής, εμφανίστηκε παντελώς ανέτοιμη να διαχειριστεί το κορυφαίο, ίσως, θέμα της πόλης αυτοπεριοριζόμενη ακόμη μια φορά στην καταγραφή των παρατηρήσεων, που ανέπτυξαν με πλήρη τεκμηριωμένο λόγο περίπου δέκα πολίτες που μπήκαν στον κόπο να μελετήσουν προσεκτικά τις προβλέψεις του ΓΠΣ.

Να θυμίσουμε ότι το ΓΠΣ της πόλης της Χίου βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης και οι παρόντες πολίτες εντόπισαν πλήθος κινδύνων και αστοχιών που αφορούν τόσο τη ποιότητα ζωής, όσο – όμως – και την ασφάλεια παρόχθιων ιδιοκτησιών και συνάμα ολόκληρων περιοχών.

Παρατηρήσεις που θα χρειαζόταν ολόκληρος τόμος, ώστε να αναλυθούν σε όλες τους τις διαστάσεις, όπως π.χ. περιβαλλοντικές, νομικές και άλλες που προκύπτουν όταν συζητάμε για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης.

gps xrisouli

Και ενώ σε αυτή την διαδικασία μπήκαν αρκετοί πολίτες, η δημοτική αρχή άφησε στην τύχη τους, την πρόεδρο κα Άννα Χρυσούλη και τους συμβούλους της πλειοψηφίας να κουνούν συγκαταβατικά το κεφάλι σε όσα άκουγαν και δικαιολογημένα λιγότερα καταλάβαιναν, χωρίς καν να μπει στον κόπο να ετοιμάσει ένα – έστω εισηγητικό -σχέδιο πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να στηριχθούν και να τοποθετηθούν.

Έτσι, ακόμη μια φορά η συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου της πόλης κατέληξε άγονη, με την πρόεδρο να προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα και – μπροστά στις έντονες διαμαρτυρίες του εκπροσώπου της Χιακής Συμπολιτείας κ. Τέλη Τύμπα – να προαναγγέλλει την πλήρη καταγραφή των παρατηρήσεων που ακούστηκαν, δεσμευόμενη να τις μεταφέρει στο σύνολό τους στους μελετητές, ώστε να τις λάβουν υπ΄ όψιν.

Τουλάχιστον, αυτές οι παρατηρήσεις εκινούντο στο ίδιο… μήκος κύματος και δεν υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις.

Από αυτή την άποψη, λοιπόν, η πρόεδρος κα Χρυσούλη και οι υπόλοιποι σύμβουλοι στάθηκαν τυχεροί. Διότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα καταντούσε ανέκδοτο η «εισήγηση» που περιγράφονταν στην ημερήσια διάταξη και στην οποία υποτίθεται ότι θα κατέληγε η συνεδρίαση.