Ενός κοκόρου ή κότας γνώση

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ |

Παλιότερα άκουγα για τους Χιώτες ότι είναι «κότες», ότι χαρακτηριστικό τους είναι το «σφάξε με αγά μου να αγιάσω», ότι δεν αντιδρούν.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου τείνω να κατασταλάξω στην άποψη ότι, ναι, είμαστε κότες… στο μυαλό. Μυαλό όσο της κότας, τόσο που να μην μπορούμε να καταλάβουμε και να διαχωρίσουμε αν το χέρι που μας χτυπά στην πλάτη από τη μια, από την άλλη έχει ένα αντίβαρο, στοχεύει κάπου.

Οι Χαλκούσοι έχουν δίκιο, είχαν τουλάχιστον, μέχρι που το έχασαν εξαιτίας όλων όσων έγιναν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου.

Πίσω από τους Χαλκούσους που τους παρασύρει το δίκιο, τους παρασύρουν όλα όσα ζουν το τελευταίο διάστημα, η ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής και η αναποτελεσματικότητα που υποδαυλίζει την έξαρση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, υπάρχουν κι άλλοι που έχουν διαφορετικούς στόχους, έχουν διαφορετικό διακύβευμα.

Αν ο στόχος ήταν η επίλυση του προσφυγικού, η αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ κ.λπ. κ.λπ. η συγκέντρωση του κόσμου και οι διαμαρτυρίες θα γίνονταν έξω από το γραφείο του κυβερνητικού βουλευτή, θα πίεζαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή μήπως κυβέρνηση είναι ο Βουρνούς και δεν το ξέραμε;

Αν ζητούμενο είναι η αστυνόμευση της περιοχής και η προστασία των κατοίκων, πότε έγινε ανάλογη διαμαρτυρία έξω από την αστυνομική διεύθυνση για να επιληφθεί το θέματος;

Απλοϊκά ερωτήματα, που δεν πρόκειται να απαντηθούν.

Για κάποιους καλώς ή κακώς η δημοτική αρχή αποτελεί τον αποδιοπομπαίο τράγο. Βεβαίως κι έχει κάνει λάθη τόσα και τέτοια που την έχουν κάνει εύκολο «θύμα» στις όποιες επιβουλεύσεις κύκλων που ορέγονται, όπως επισημαίνει και η ΛΑΣ, την είσπραξη ψήφων στις επερχόμενες εκλογές.

Ναι, στο χρηματιστήριο των εκλογών το προσφυγικό θα είναι ισχυρή μετοχή.

Αυτά όλα η πλειονότητα των κατοίκων του Χαλκειούς δεν τα βλέπει. Καταπίνει αμάσητα τις κουβέντες του καφενείου, τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα που χαϊδεύουν αυτιά χωρίς βάση.

«Να κλείσει η ΒΙΑΛ να φύγουν από δω» και άλλα τέτοια λες και θα εξαφανιστούν 2.000 άτομα με ένα «άμπρα, κατάμπρα».

Δεκάδες, εκατοντάδες μηνύματα από τον ίδιο αποστολέα διακινήθηκαν πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καλώντας τον κόσμο να κατέβει σε «ειρηνική συγκέντρωση».

Άλλα τόσα τηλεφωνήματα κι άλλα τόσα κείμενα πληκτρολογήθηκαν για να «απαγγελθούν» κατά τηΝ συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Όποιος ξέρει να ακούει μπορεί και να ξεχωρίζει τι και από ποιον τα ακούει. Το μόνο που χρειάζεται είναι λογική και νηφαλιότητα κι αυτά δυστυχώς εκλείπουν.

Εκείνο που έμεινε είναι ένα νησί κομμένο στα δύο.

Το πρωτόγονο ανθρώπινο ένστικτο του λιθοβολισμού επικράτησε της ορθολογικής συζήτησης. Μόνο που η ιστορία έχει δείξει πως οι εντολείς του λιθοβολισμού είναι και οι πιο… αμαρτωλοί.

Εύχομαι τα γεγονότα να μας διαψεύσουν για το καλό όλων μας, γιατί ο φανατισμός μόνο σε δύσκολους δρόμους μπορεί να οδηγήσει.

Σχόλια